Æblehaven ved Donbækhuse

Gamle sorter plantet forår 2016

Ved de to gamle huse i Marselisborg Mindepark er der en dejlig æblehave til alles glæde. Der er en del gamle træer med forskellige æblesorter. Der er også andre frugter at finde, blandt andet en stor gammel mispel , også kaldet Aberøv på grund af frugtens udseende.

I  foråret 2016 er der plantet fire nye træer.

Træerne er plantet dels foran de gamle æbletræer og dels mellem de to huse så  med tiden bliver det til en ret stor æblehave.

Alle fire træer er gamle danske sorter, flere af dem også brugt i Aarhus området. Det er alle fire sene sorter, der først modner fra oktober og frem.

Fire gamle sorter

En af æblesorterne hedder Risskov Rambour og kendes stort set kun i Aarhusområdet. Modertræet stod hos en handelsgartner i Risskov lidt før 1900. Det er et stort gul-grønt madæble, der modner sidst på efteråret og kan gemmes til langt ud på foråret.

En anden sort er Tjele-æblet, der stammer fra Tjele Gods ved Viborg og er fra 1870. Den sort blev mest dyrket i lokalområdet, men nu står den så også i Aarhus. Det er et stort gult spiseæble, der kan have lidt røde striber. Modner i september – oktober.

Pæregård Æble stammer fra Falster, hvor det er kendt siden 1800, men har udbredt sig til resten af landet. Det er et godt spiseæble, der modner meget sent i november og kan lagres hele vinteren. Frugterne er ægformede, lysegule med røde stænk og de har hvidt saftfyld frugtkød.

Det sidste æble er et Maglemer. Det er en sort, der er kendt under flere navne som Stripling, Stribæble, Alfred Hages Æble og Pipling. Æblet stammer fra Lolland og er fra 1810, men er allerede nævnt i kataloget fra Bøghs planteskole i Horsens omkring år 1900, så det er plantet mange steder i Østjylland.Æblet er middelstort lidt pyramideformet, gult med røde striber og godt spise og saft æble. Det modner sidst i oktober.

Kik forbi og se de nye træer blomstre om foråret. Og om nogle år kan du komme og smage på de historiske æbler.

Se folder over Marselisborg Mindepark med oversigtskort

Find Æblehaven ved Donbækhuse