Smag på blomsterne

Spiselige blomster og krydderurter i byens blomsterkummer

I 2016 og 2017 var blomsterkummerne rundt i Aarhus blevet plantet til med spiselige blomster og urter i stedet for almindelige prydblomster. Hen over sommerperioden var beplantningen derfor ikke kun en fryd for øjet, men også for smagsløgene.

I blomsterkummerne var der tallerkensmækker (også kaldet blomsterkarse), salvie, lavendel og forskellige spiselige tagetes, blandt andet lakridstagetes og citrontagetes. Ikke alle sorter var i alle blomsterkummer, så man måtte på tur rundt i byen, hvis man var på jagt efter noget bestemt.

I kummerne stod et skilt: “Du er velkomne til at nippe, smage og tage lidt med hjem til eget køkken”.

Blomsterkummerne stod blandt andet ved Rådhuset, Rutebilstationen, Chr. Filtenborgs Plads, Frederiksbjerg Torv, Skt. Pauls Kirkeplads og Viby Torv.

Blomster og urter i maden

Blomsterne fra tallerkensmækker og tagetes er smukke i salatskålen, og både blade og blomster tilføjer ekstra smag. Tallerkensmækker har en kraftig smag af karse, mens citrontagetes har en mere parfumeret citrussmag.

Bladene fra tallerkensmækkere kan bruges i pesto. Se opskrift på pesto her.

Når tallerkensmækkerne er blomstret af, sætter planten nogle store frø, som kan syltes som kapers. Brug eksempelvis denne opskrift fra Gastromad.dk

Se også dette lille tip til, hvordan du kan lave lækre snacks af salvie.

Find Smag på blomsterne