Vaskerihaven

Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede

Den socialøkonomiske forening Vaskeriet har skabt en vild have med plads til fugle, insekter og fællesskab både for børn og voksne. Det er en rekreativ have, hvor der også er plads til ro og fordybelse.

Haveprojektet er blevet til, fordi Vaskeriet har fulgt deres drøm om at udvide fællesskabet til de omkringliggende udearealer. De ønskede at lave en vild have, hvor der skulle være fokus på bæredygtighed, biodiversitet og fællesskaber og samtidig løse en miljø- og regnvandsudfordring.

Denne drøm blev bakket op af en bevilling fra Underværker, og i 2020 har Vaskeriet sammen med beboerne og andre samarbejdspartnere fået skabt den fineste vilde have på et areal imellem to boligblokke. Der er stor opbakning og begejstring til projektet fra hele lokalområdet.

I Vaskerihaven, som arealet kaldes, der ligger bag den boligblok på Louisevej, hvor Vaskeriet holder til, er der bærbuske, planter, blomstereng, regnvandskanaler, træer og en stor terrasse hvor fællesskabet kan mødes.

I foråret 2021 fik Vaskeriet – med støtte fra Aarhus Kommunes indsats Smag på Aarhus – også plantet frugttræer i den vilde have. Derfor står der nu 12 frugttræer på området: seks æbletræer af sorterne Aroma og Ananas, tre Clara-Friis-pæretræer, to kirsebærtræer og et blommetræ af sorten Victoria.

Alle er naturligvis velkomne til at nyde haven og høste fra træerne, når de engang har fået ordenligt fat og bærer frugt.

Om Vaskeriet

Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede er en socialøkonomisk forening. Vaskeriet ligger i Søvangen, som er en afdeling i Brabrand Boligforening med 450 boliger, der ligger på kanten af Gellerupparken.

Her bor børnefamilier, ældre, studerende og flygtninge. Vaskeriet skaber handlemod, øjenhøjde og mangfoldighed hos alle involverede, og er en øvebane for fem udviklingshæmmede, der også drømmer om at bidrage til fællesskabet.

Vaskeriet er samtidig et fællesskab, der knytter forbindelser mellem beboerne i lokalområdet, bygger bro over fordomme og modvirker ensomhed.

Følg Vaskeriet på deres Facebookside

Kontakt Vaskeriet på vaskerietaarhus@gmail.com

Find Vaskerihaven