Forurening i byen

Du kan sagtens både dyrke og høste i byen

Både når man dyrker og høster i byen, skal man være opmærksom på forurening af jord og luft. Men der er ingen grund til at gå i panik. Tænk på det sådan, at det der forurener luften, også er det, du indånder, når du bor og færdes i byen.

Du kommer rigtig langt med sund fornuft og et par simple forholdsregler:

  • Dyrk og høst ikke tæt på trafikeret vej, min. 5 meters afstand til trafikeret vej er en god tommelfingerregel
  • Skræl rodfrugter
  • Skyl frugt, grønt og bær
  • Dyrk jordbær, krydderurter og bladgrønt, som spinat og salat, i ren jord

I en rapport fra 2013 fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, vurderes det at: ”det mindst er 1000 gange farligere at indånde luften i byen sammenlignet med kræftrisikoen ved at spise grøntsager dyrket i moderat forurenet jord”.

Luftforurening

Luftforurening er overalt i byer, men det trænger ikke ind i frugter og grønt. Du kan derfor vaske dine frugter og grøntsager rene. Du skal dog være opmærksom på, at bladgrønt og bær, der har store eller ru overflader, kan være svære at vaske helt rene. Det gælder eksempelvis hindbær, jordbær, grønkål, spinat, salat og urter, både de vilde urter og de dyrkede.

Let forurenet byjord

Jord i byen er som udgangspunkt klassificeret som let forurenet. Igen er der ingen grund til panik, og det er ikke nødvendigt at udskifte let forurenet byjord. Du kan sagtens dyrke i det, ligesom rigtig mange mennesker gør i deres private haver. Du skal blot skrælle rodfrugter og skylle dine grøntsager. Dog anbefaler vi, at du dyrker jordbær, krydderurter og bladgrønt i ren jord, evt. i et højbed.

Hvis du vil vide mere om jorden, hvor du bor, kan du kigge på Aarhus Kommunes hjemmeside.