Hvad kan jeg dyrke?

Radiser eller blåbær, salat eller krydderurter.

Det er dig, der bestemmer, hvad du vil dyrke. Men der er en række forhold, du bør overveje, inden du beslutter dig.

Gode overvejelser inden du går i gang

Hvor meget tid har du til at luge og passe din have? Har du adgang til at vande? Nyder du at så og se det spire, skal du vælge enårige grønsager, som salat, radiser eller rødbeder. Hvis du ikke har så meget tid, så vælg flerårige planter, som rabarber, frugtbuske og krydderurter.

Du skal også sætte dig ind i planternes behov. For eksempel skal blåbær plantes i surbundsjord, og majs, græskar og tomater kan ikke plantes udendørs før nattetemperaturen er over 10 grader. Flerårige afgrøder plantes bedst om efteråret, mens såning foregår i foråret, når jorden er blevet varm.

Havetips

Et godt sted at lære mere og få nye tips er på www.havenyt.dk, som hver uge udsender et godt nyhedsbrev med inspiration, der passer til årstiden.

gulerødder
Lette afgrøder – måske i din første have

Hvis du kun har et lille areal, er det vigtigt at planlægge, hvad du vil dyrke. I et højbed kan man dyrke tæt, men der kan stadig ikke være så meget, så det er vigtigt, at det er afgrøder, der lykkes.
I marts kan du starte med at så radiser, spinat og salat. Når du har spist radiser og spinat, kan du plante grønkål, persille og squash på den ledige plads. Du kan også så ærter i kanten med noget at kravle op af. Derudover er rødbeder og bønner en sikker og let afgrøde. Gulerødder og majs er derimod tit spild af plads i forhold til udbyttet.

Frø, planter og stiklinger

Frø er dyrt at købe. Ofte er det billigere at købe en lille boks med færdige udplantningsplanter. Det gælder eksempelvis grønkål, persille og squash. Da der er ca. 10-20 planter i en boks, er det en god ide at finde nogen at dele med. Det kan også være, at du kan bytte dig til stiklinger og frø hos andre haveejere.
Prøv eksempelvis den lokale aarhusportal www.mellemhaver.dk eller www.deljorden.dk.

Planter du ikke må dyrke

Du skal være opmærksom på, at du ikke må plante noget, der står på Miljøstyrelsens liste over invasive arter. De invasive arter, er planter der ikke ønskes i Danmark, fordi de spreder sig hurtigt og tager over for alt andet. Det gælder blandt andet hybenroser og japansk pileurt. Til gengæld må du gerne plukke både hyben og pileurt, når du finder dem i naturen.

Vinterklargøring

Grønkålen kan stå i jorden hele vinteren. Men lige så snart de andre afgrøder er væk, er det godt at få jorden dækket af dødt plantemateriale. Du kan selv lave kompost og lægge på, eller du kan samle blade og planter og dække jorden helt. Hvis du kan skaffe hestemøg og lægge på, er det også en god gødning og jordforbedring. Når du til foråret skal starte en ny sæson, vil du opleve en ny og levende jord i forhold til købejorden det første år.