Ægte kastanjer

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Folmer Nielsen, projektassistent, og Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus

Tid til at rage kastanjer ud af ilden

Glatte, mahognifarvede kastanjer, tændstikker og garn. Så har vi ingredienserne til en aktivitet, som i ti-dens løb har underholdt mange børn i det danske efterår. Er man vokset fra kastanjedyrene, er det måske på tide at vende blikke mod de ægte kastanjer, der smager lækkert.

Tager man en bid af ungernes kastanjegiraf, vil skuffelsen – og mavepinen – være mærkbar. Der er nemlig en god risiko for, at dyret har en krop lavet af hestekastanjer, som ud over en bitter smag også er let giftige. Ægte kastanje går derimod også under navnet spisekastanje og kommer smagsløgene i kontakt med den, kan de forvente en mild og let sødlig nøddesmag.

En læderlignende nød

Er man i tvivl om, hvorvidt det er en spiselig eller uspiselig brun guldklump, man står med i hånden, så er der et par tydelige kendetegn at gå efter: hestekastanjen er omsluttet af en skal med få, ret tykke og spredte pigge på ydersiden. Den ægte kastanjes skal har derimod utallige tynde, fine pigge og er dermed et mere stikkende bekendtskab. Selve nødden, som kastanjen er, er ofte noget fladere hos spisekastanjen, mens den hos hestekastanje er mere hvælvet. Kaster man derudover også et blik på selve træet, vil man også se, at ægte kastanjetræer har spredte og kraftigt savtakkede blade, mens hestekastanjetræet har fingrede blade.

Fra Sydeuropa til danske byer og kyster

Som turist i fx Frankrig har man måske smagt smørristede og saltede kastanjer. I Middelhavslandene har nødden været en basisfødevare a la vores kartoffel pga. dens høje indhold af stivelse og protein. Ægte ka-stanje er da også almindeligt dyrket i sydeuropæiske skove og parker, mens Danmark ligger lige på den kli-mamæssige nordgrænse for træet. Ægte kastanjer er derfor mindre almindelig i Danmark end hestekastanje, men i byer og ved kysten trives den dog udmærket. I Aarhus står der eksempelvis ægte kastanjer på Nordre Kirkegård og i Mindeparken.

Salt, smør, servér!

Saml en lille bunke kastanjer til eget brug, tag dem med hjem, og rids nødden på den hvælvede side med en skarp kniv. Så undgår du, at kastanjerne eksploderer som popcorn i ovnen. De skal have ca. en halv time ved 200 grader i ovnen. Herefter pilles skallen af, og kastanjerne kommes på en pande med smør, drysses med salt og ristes gyldne.