Birkesaft

#Naturens spisekammerSkrevet af Stine Kamstrup Knudsen

Tapning af birkesaft

Saften stiger op i løvtræerne om foråret, og i birketræet stiger saften så kraftigt, at du kan tappe og drikke den. Birkesaft har en frisk og sødlig smag.

Du kan tappe birkesaft fra midt i marts til omkring begyndelsen af maj, hvor træerne begynder at springe ud.

I Aarhus må du tappe saft fra birketræer i Fløjstrup Skov, Vilhelmsborg Skov, Skoven ved Mariendal Strand, Viby Høskov, Gellerup Skov, Tranbjerg Skov, Svinbo Skov (ved Skæring Hede), den nye (og sydlige) del af Lisbjerg Skov, Brenstrup Skov og Mollerup Skov.

I ovennævnte skove i Aarhus (og i Naturstyrelsens øvrige skove) må du klippe en gren af et træ, der er over 10 meter højt. Find en gren, der er 1,5-2 cm tyk, og som sidder på stammen. Skær grenen af og stik enden af grenen ned i en flaske. Bind flasken fast til grenen, så birkesaften kan piple ned i flasken.

Birkesaften kan drikkes, når den er frisktappet. Den er lækreste, når den er afkølet. Saften kan holde sig 4-5 dage i køleskab eller nedfryses i op til et år. Prøv at lave is eller kage af birkesaften – eller kog den ind til sirup.

Læs mere om tapning af birkesaft på Naturstyrelsens hjemmeside