Bøgen – Et tegn på forår

#Naturens spisekammerSkrevet af Trine Qvist, biolog

Bøgen springer ud og det er for alvor blevet forår

Det er en hel særlig og nærmest eventyrlig fornemmelse at gå en tur i en nyudsprungen bøgeskov. Og når du nu alligevel er der, kan du jo ligeså godt benytte dig af at bøgens unge blade er spiselige.

Bøgen er det mest almindelige løvtræ i Danmark og har været udbredt i landet siden jernalderen. Du finder bøgetræer i det meste af Aarhus og Risskov, Moesgaard skov er oplagte steder at gå hen.

Bøgens spæde blade er lysegrønne, bløde og fulde af hår. Hårene beskytter de sarte blade mod en potentiel nattefrost, og sikre at mindre vand fordamper fra bladene, hvilket gør dem utroligt saftige. De saftige lysegrønne blade smager let syrligt, hvilket betyder at de kan bruges i alt fra salater, desserter og snaps.

Find opskrifter med bøgeblade.

Så længe bøgens blade har en lys grøn farve, er matte og bløde, kan du samle og spise dem. Pluk fra flere grene og træer, når du samler og sørg for at lade nogle blade sidde på alle grenene. På den måde sikrer du dig, at træet ikke tager skade.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør bøgeblade kun spise i begrænsede mængder, da der er begrænset viden om bladenes indholdsstoffer og naturlige giftstoffer.

Vil du vide mere om spiseligheden af vilde planter kan du tjekke fødevarestyrelsens planteliste ud.

bøgeblade

Selv i efteråret er skoven et spisekammer

Bøgens frugter kaldes bog. De er trekantede og sidder i par indkapslet i en bogskal. Bog kan ristes i lidt olie på en pande og spises. Du skal dog være opmærksom på kun at spise et par bog ad gange, da de ellers kan give ondt i maven. Du kan samle bog fra skovbunden fra oktober måned.

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen