Cykel en tur og smag på bærrene

#ByrumSkrevet af Kirstine Haugaard, projektmedarbejder, Smag på Aarhus, Aarhus Kommune

Aarhus har Danmarks (måske) længste jordbærbed

I juni 2016 blev de første jordbærplanter sat i jorden på diget mellem Skejby Sygehus og Aarhus Skøjtehal. Himlen var klar og blå, og de to gartnere fra Natur og Vej Service (NVS) havde højt humør og masser af energi. Og heldigvis for det, for de har sat af, gravet og plantet ikke færre end 5900 gange!

De 5900 planter består af seks forskellige sorter. Sorterne er blandet med hinanden , og det skyldes, at de på den måde hjælper hinanden til de bedst mulige bestøvnings- og vækstvilkår.

Den spiselige by

Smag på Aarhus arbejder hele tiden for at gøre byen mere spiselig, og vi arbejder tæt sammen med vores gode kollegaer i resten af Aarhus Kommune for at få det til at lykkes. Så når parkeringspladser, skovbryn og andre kommunale områder skal renoveres, tænker vi det spiselige ind i den grønne beplantning inden for eksisterende budget – der er med andre ord ikke tale om en merudgift.

Et virkelig positivt projekt

Sådan omtaler Vagn Hansen, som er driftsformand hos NVS, projektet med at plante de mange jordbær. Han er uddannet gartner og har tidligere været jordbæravler, så han ved virkelig, hvad han har med at gøre.

“Vi har mange opgaver med at plante vejrabatter og langs cykelstier, men det her projekt adskiller sig på mange måder fra de projekter, vi normalt udfører. Det er virkelig et positivt projekt, og for mig personligt er det lidt en drøm, der går i opfyldelse”, siger han.

“Undervejs i hele processen med at gøre klar til at plante har forbipasserende været meget interesserede og givet en masse, positive tilkendegivelser på projektet.”

Et jordbærbed for alle

Alle må plukke bærrene, men som altid henviser vi til Jyske Lov fra 1241, som siger, at man må plukke og samle den mængde, man kan have i en lille hat (eller cykelhjelm eller pose).

Hvis man kommer forbi bedet og ser en solsort eller en hjort gå og nippe af det, behøver man ikke ærgre sig. For nogle af sorterne gælder det, at de fuldt udvoksede planter vil give mellem 500 gram og et kilo jordbær per plante, og ganger man det op med de 5900 planter, bliver det til svimlende mange jordbær! Desuden hjælper især hjortene med at bekæmpe blandt andet bladlus, når de smager på planterne.

Vi håber, I vil lægge vejen forbi jordbærbedet, nyde synet, lytte til fuglesangen, smage på bærrene og i det hele taget holde en velfortjent pause på cykelturen – velbekomme!