Den Vilde Brevkasse

#Den Vilde BrevkasseSkrevet af Anders Fedder Kristensen, naturformidler i Teknik & Miljø, Aarhus Kommune

Spørgsmål om urter:

Hvilke vilde spiselige planter, kan jeg sanke om efteråret?

Savner du et ekstra krydderi til din madlavning, kan du søge inspiration i den vilde natur, hvor du kan finde et væld af spiselige urter året rundt.

Mangler du noget grønt til din ret, så kan du nemt og helt gratis opsnuse det i den vilde natur. Med vilde planter kan du finde en lang række af smagsvarianter. Foruden smagsoplevelsen er mange af planterne rigtig sunde, da de er rige på vitaminer, som er vitale for at opretholde et stærkt immunforsvar.

Vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvilken del af planten du spiser. På nogle planter er det kun blomsterne, der er spiselige, mens bladene er det mest interessante på andre planter. Derfor er tidspunktet på året afgørende for, hvilke planter du kan spise, og her i artiklen får du et par tips til, hvilke planter du kan sanke i efteråret.

Foto: Almindelig røllike, lancet-vejbred og skvalderkål, som alle er spiselige urter, du kan finde i efteråret.

Spiselig eller giftig?

Nogle vilde planter er giftige, mens andre er spiselige, og der er flere forvekslingsmuligheder. Af den grund er det vigtigt at træde varsomt og være helt klar sikker på, hvilken plante man har fundet, inden man smider den i gryderetten.

Et godt tip er at starte med at lære nogle få spiselige planter at kende. Her i efteråret kan du begynde med letgenkendelige planter såsom mælkebøtte, brændenælde og skvalderkål. Røllike kan også være en god smagsgiver, men må ikke indtages i for store mængder. Herefter kan du udvide din horisont og efterhånden opbygge et større kendskab til vilde urter. Til hjælp kan du bruge en opdateret felthåndbog om vilde planter eller en app som iNaturalist, der kan hjælpe dig med at identificere planterne.

Hold også øje med guidede ture med naturvejledere eller planteeksperter, da du her kan blive yderligere inspireret og lære utrolig meget på kort tid.

Fyld hatten

Vil du sanke i den vilde natur, er der nogle såkaldte ”sankeregler”, som du skal følge. Du må kun sanke til privat brug, og her lyder en tommelfingerregel, at du må fylde hatten, eller hvad der kan være i en lille pose. På den måde får vi ikke mere med hjem, end vi kan nå bruge. Samtidig tager vi hensyn til naturen og planterne, som får mulighed for at vokse videre. På private arealer må du desuden kun sanke de planter, som du kan nå fra de offentlige stier.

Læs mere om regler og etik, når du høster i naturen

Denne artikel er en del af Den Vilde Brevkasse, hvortil du som borger kan stille spørgsmål om den aarhusianske natur, som efterfølgende vil blive formidlet i Lokalavisen, på vild.aarhus.dk og på sociale medier. Spørgsmål (og svar) om den spiselige natur bliver også bragt her på siden.

Følg med i Den Vilde Brevkasse på vild.aarhus.dk og på www.facebook.com/NaturMiljoAarhus
Send dit spørgsmål til Den Vilde Brevkasse: naturformidling@mtm.aarhus.dk