En snegl på vejen…

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Folmer Nielsen, projektassistent, og Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus

En snegl på vejen…

… kan være ensbetydende med en velsmagende hvidløgsduftende forret på bordet. Den store vinbjergsnegl findes især i det østjyske, så som århusianer er der næsten ingen undskyldning for ikke at forsøge sig med denne særlige form for ”slow food”.

En mørk sensommerdag med øsregnvejr er normalt ikke noget, der lokker mange på tur i naturen, men er målet at få delikatesser på bordet, er det et velvalgt tidspunkt.
Her kommer sneglene nemlig ud af starthullerne. Den høje luftfugtighed er guf for de klæbrige væsner, som i det våde vejr kan holde deres hud tilpas fugtig og skaffe vand nok til at danne slim.

For os tobenede er det især vinbjergsneglen, der er en lækkerbisken, så længe vi husker på, at den er fredet og kun må indsamles til eget forbrug.

Sneglen med kæmpehuset

Helix pomatia, Vinbjergsneglen, er Europas største skalbærende landsnegl, og dens hus kan blive op til 4,5 cm høj. Selve sneglen har en hvid- til grågul farve, mens det store hus er mat bleggult, brunligt eller gråligt med mørkebrune bånd. Tidligere blev sneglen kaldt voldsnegl, fordi den især blev fundet på gamle volde, men i dag nyder den godt af livet på bakker, skrænter, i åbne krat eller i de næringsrige bøgeskove. Sneglen har dog ikke sin oprindelse i det danske, men er indført af munke under middelalderen fra det sydlige Europa, hvor man glad og gerne nyder tilberedte snegle som forret.

Indsamling af snegle

Skulle man føle sig inspireret af munkene, så er det tilladt at samle snegle til eget forbrug. For at være sikker på, at de voksne snegle har sikret de kommende generationer og lagt deres æg, bør man tidligst samle sneglene i august. Gå kun efter større snegle med en husstørrelse på mindst 3-4 cm – og tag som sagt gerne turen i regnvejr eller tidligt om morgenen, hvor der er størst chancer for at møde den potentielle forret.
6-8 snegle er nok pr. person, så tag ikke flere dyr, end du skal bruge. Det er en god ide at lade sneglene gå et par dage på frisk græs, så man sikrer sig, at de ikke har spist noget, som vi ikke kan tåle.

Vinbjerg i hvidløg

I spilkogende vand lader sneglene hurtigt livet, og efter nogle minutter og lidt afkøling kan man trække dyrenes indvoldssække ud af huset. Vend sneglen på hovedet, og klip sækkene af med en saks. Herefter står den på afslimning i flere hold kogende letsaltet vand. Afskum med en hulske. Når der ikke kommer mere slim fra dyrene, skylles de under rindende vand.

Put de kogte snegle i deres rengjorte huse, læg dem i et ildfast fad med groft salt i bunden, og giv den gas med hvidløgs- eller persillesmør i hvert hus. Kom vinbjergsneglene i ovnen ved. 225 grader i 10 minutter, og server dem med et godt flute. Voila!

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.