Er du ny sanker?

#Naturens spisekammerSkrevet af Trine Qvist, biolog

Er det her året, hvor du vil forsøge dig som sanker? så kan du her få nogle gode råd med på vejen.

At sanke betyder at samle, og er noget vi mennesker har gjort i hundredvis af år. I en verden med knaphed på ressourcer er det mere aktuelt end nogensinde at være opmærksom på lokale råvarer.

Naturen rummer et gevaldigt spisekammer. Urter, frugter, bær, nødder og svampe er tilgængelige året rundt og kan sankes over alt i Danmark – på landet, i byen, ved stranden og i havet. At sanke er en god måde at udforske den omkringliggende natur på og kan give en utrolig varieret smags-oplevelse, da du, som sanker, automatisk følger årstiderne og deres forskellige råvarer.
Derudover er det at samle i naturen gratis, og endnu vigtigere, et bæredygtigt alternativ til at købe varer i supermarkedet.

Bæredygtighed er et begreb, der ifølge FN defineres som ”…en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.”

Bæredygtighed handler altså om at have en forståelse for naturens behov. En forståelse af at der skal være en balance mellem at benytte og bevarer naturens ressourcer omkring os. Hvis vi ivrigt plukker af alt hvad der er omkring os, uden at tænke på konsekvenserne, vil vi hurtigt kunne risikere at skade naturen. Et eksempel på det er planten strandkål. Strandkål er en temmelig skrøbelig plante, som har været i farer for at blive udryddet flere steder i Danmark. Som sanker er det dit ansvar at sørge for at planterne, du samler fra, forsat kan vokse og gro og være til glæde for alle, både mennesker og dyr. Så husk, at have respekt for naturen ved aldrig at sanke mere, end du bruger.

Du kan læse mere om reglerne for at sanke.

Vildt spiselig eller vildt giftigt?

Planter har intet immunforsvar og indeholder i stedet for bioaktive stoffer som de danner helt naturligt. Det er ikke næringsstoffer som kulhydrater, fedt, proteiner, vitaminer eller mineraler. Det er til gengæld naturlige giftstoffer, produceret af planten som et forsvar mod fx insektangreb.
At mange planter indeholder giftstoffer, skal ikke afskrække dig, da det er langt fra dem alle, som er giftige for mennesker. Visse naturlige giftstoffer kan faktisk forebygge alvorlige sygdomme. Giftighed er dosisafhængig, hvilket betyder at selvom en plante indeholder giftstoffer, som kan være skadelige i store mængder, er det ikke sikkert at den er skadelig i små.

Det er vigtigt at understrege, at du ikke skal være bange for at samle i naturen, men at det er utrolig vigtigt at sætte dig godt ind i, hvad det er du vil sanke, hvordan det ser ud og hvilke forvekslingsmuligheder der kan være, inden du går hjemmefra. Vær opmærksom og 100% sikker på at du ved, hvad du samler. Hvis du er i tvivl, om en plante, frugt eller svamp er spiselig, så lad den stå.

Fødevarestyrelsens har udarbejdet en planteliste, som giver dig et overblik over, hvilke planter, som er sikre at spise, og hvilke du skal holde dig fra.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse mere om planternes naturlige giftstoffer.