Eskelund – En spiselig hemmelighed

#ByrumSkrevet af Christian Rathcke, Teknik og Miljø

Eskelund – En spiselig hemmelighed

Hvor tager du hen, når du skal på rov efter brombær, hyld, hasselnødder? Tager du på Eskelund… Nej vel? Men det burde du måske, for det er der ikke mange andre, der gør.

NB! Se opdateret nyhed om Eskelunden fra april 2021

Har du nogensinde stået ved Brabrand Sø og kigget længselsfuldt ind i et brombærkrat efter de sidste bær langt uden for din rækkevidde?
Måske du skulle skifte jagtmarker og forsøge dig på Eskelund i stedet. Her vil du have oceaner af plads og ikke blot finde brombær, hyld og æbler men også et væld af andre frugter, nødder og spiselige planter.

Eskelund?

Eskelund er med sit areal på 32 hektar eller omkring 45 fodboldbaner et af de allerstørste naturområde indenfor Ringvejen. Men på trods af sin størrelse lever området en anonym tilværelse klemt inde mellem Ringvejen, Ny Åhavevej og Aarhus Å.
Så snart du træder ind bag træernes naturlige afskærmning, vil du dog møde et naturområde med mindst lige så meget at byde på som den mere kendte nabo Brabrand Sø eller f.eks. Riis Skov.

Eskelunds fortid og fremtid

Vikingeskibsværft, losseplads, vildtvoksende naturområde og snart byens nye eventområde. Eskelund har om noget sted levet en omskiftelig tilværelse, og nu udvikles området igen.
I 2021 skal Eskelund gerne stå klar som byens nye natur- og eventområde med plads til alt lige fra den lille humlebille til store kulturarrangementer.
Langt størstedelen af årets dage skal området fungere til glæde og gavn for flere og flere af de motionister og naturinteresserede, der opdager Eskelund. Samtidig skal Eskelund nu også i få weekender om året fungere som byens nye store eventareal og levere en fuldt funktionsdygtig platform for fx Northside, kultur- og motionsarrangementer samt store enkeltstående koncerter.

Stadig en spiselig hemmelighed

Langsomt men sikkert vil aarhusianerne forhåbentligt få øjnene op for de unikke muligheder, der er på Eskelund.
Men bare rolig. Eskelund er stadigvæk en spiselig hemmelighed af dimensioner, så selvom udviklingen skulle føre flere besøgende med sig, skal der nok være brombær, hasselnødder og judasøre til alle. Bare I lover ikke at sige det til nogen!

Skulle du få lyst til at bage med dine hemmelige ny-plukkede brombær, kan du bla. se opskriften på en brombærkage her.

En del af Eskelunden har tidligere været losseplads. Der ligger et lag muldjord oven på det meste af arealet, så selvom der engang har været losseplads på arealet, er der ingen grund til at bekymre sig om affald eller forurening herfra. Undersøgelser viser desuden, at eventuel forurening fra jorden ikke optages i bær og frugter. Vi anbefaler altid, at man skyller sine frugter, bær og urter.

Læs mere om forurening af bynaturen

Der er to guidede ture ved Eskelund i efteråret 2019, som du gratis kan deltage på:
Læs mere om turen som foregår onsdag d. 4. september kl. 15.30-17.30
Læs mere om turen som foregår onsdag d. 9. oktober kl. 15.30-17.30

Artikel er udgivet i en revideret udgave i Vital.dk i august 2019 – du kan læse hele magasinet her