Eskelunden

#ByrumSkrevet af Teknik & Miljø, Aarhus Kommune

Aarhus nye natur- og eventområde

Med Aarhus Å i baghaven og Viby i forhaven ligger Eskelunden i et bynært smørhul. På trods af det har Eskelunden i mange år levet en stille og anonym tilværelse og været ukendt for mange aarhusianere. Men det er Aarhus Kommune ved at ændre på. Vi er nemlig ved at forvandle Eskelunden til Aarhus’ nye natur- og eventområde, der står klar i maj 2021.

Langt de fleste dage vil Eskelunden fungere som et grønt frirum og fredeligt naturområde. Her kan du nyde picnickurven med familie, lege gemmeleg i nogle af de tætte skovområder, spille bold på græsområderne, løbe en tur eller spejde efter svaner og ænder på Aarhus Å. Du kan også følge med, når undervisere, forskere og studerende bruger området som landskabslaboratorium og blandt andet sætter fokus på biodiversitet.

Se film fra Eskelunden produceret i samarbejde med Genopdag Naturen

Spis Eskelunden

Naturområdet er et kæmpe spisekammer, hvor du kan finde brombær, hyld, æbler og et væld af andre frugter, nødder og spiselige planter. Der er også en del judasøre, en spiselig svamp, der blandt andet gror på de gamle og døde hyldetræer.

Husk at du i naturen kun må høste i begrænset mængde til privat forbrug.
Læs mere her om regler og etik, når du høster i naturen

Få et overblik over noget af det, du kan finde, på kortet her under.

En del af Eskelunden har tidligere været losseplads. Der ligger et lag muldjord oven på det meste af arealet, så selvom der engang har været losseplads på arealet, er der ingen grund til at bekymre sig om affald eller forurening herfra. Undersøgelser viser desuden, at eventuel forurening fra jorden ikke optages i bær og frugter. Vi anbefaler altid, at man skyller sine frugter, bær og urter.

Læs mere om forurening af bynaturen

Historiens vingesus

Du kommer også til at kunne fornemme, at der under overfladen lurer en storslået historie. Det var i Eskelunden, vikingerne byggede deres mægtige vikingeskibe og drog på togt. Det var også her, stenaldermennesker fra den sene Jægerstenalder jagede bisonokser med spyd og hev massevis af østers op af åen, der dengang var en fjord.

Festlige sommerdage i naturen

Enkelte dage i sommerhalvåret vil Eskelunden trække i de festlige klæder, når området vil danne rammen om kultur- og motionsarrangementer samt store enkeltstående koncerter. Du kommer fx til at skråle med på din yndlingssang, når Aarhus-festivalen, Northside, flytter til Eskelunden.

I Eskelunden glæder vi os sig til at få besøg af løbeentusiaster, naturelskere, festivalgængere, børnehaver, musiknørder, forskere og mange flere fra sommeren 2021.