Fang selv dine rejer

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

Når naturen byder på lune sommeraftner og rejemadder

Lige siden jeg var lille, har sommerens komme betydet, at der - mindst én gang - skulle rejemadder på bordet – gerne på en af sommerens lune og lyse aftener og ligeledes gerne af pil-selv varianten.

Selv om det at pille rejer kan være besværligt, så smager selvpillede rejer fantastisk – og så er der ikke noget, der slår den hygge og snak, der breder sig rundt om bordet, mens man i ro og mag får pillet rejer nok til et stykke ristet brød med hjemmerørt mayonnaise og frisk citron.

Men hvorfor ikke udvide hyggen til også selv at fange rejerne? En tur eller to med rejehov på langs af en lavvandet strand – selvfølgelig kombineret med en badetur i bølgerne – giver hurtig en god skovlfuld rejer.

De rejer man finder ved de danske strande er dog noget mindre end de store dybhavsrejer man køber ved fiskehandleren og derfor kræver det måske lidt mere tålmodighed inden man har pillet nok til at dække et helt stykke franskbrød. Hører man til de mere utålmodige, så kan man med fordel friturestege rejerne hele i stedet – for så bliver de så sprøde, at de kan spises med hoved, skal og ben!

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.