Indigo-rørhat

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, Naturhistorisk Museum

Oversete vilde spisesvampe

Svampe-bølgen ramte for alvor Aarhus for efterhånden mange år siden. Derfor når de mest kendte spisesvampe, som kantarel og karl johan, kun lige præcis at se dagens lys, inden de plukkes af ivrige aarhusianske svampejægere. Udvider man søgebilledet bare en lille smule, kan man alligevel finde masser af fine spisesvampe. Måske har svampeplukkerne efterladt dem i den tro, at de er uspiselige eller ligefrem giftige. Det sidste gælder måske især indigo-rørhattene.

Svampe

Mylder af svampe

For langt de fleste aarhusianere har sommervejret i år langt fra været fantastisk. Regnfuldt og lummert vejr giver ikke de bedste betingelser for badeture ved stranden. Men for svampejægerne er opfattelsen af vejret en helt anden, for svampe ved intet bedre end en våd og lun sommer.

Overalt hvor man kigger hen myldrer det derfor frem med svampe: i parker og skove, ja selv græsplæner fremviser store og fine paddehatte, der – for de spiselige af slagsen – bare venter på at blive plukket og puttet i gryden. Rigtig mange aarhusianerne går derfor i denne tid på jagt efter de mere velkendte spisesvampe, som kantarel, karl johan og champignon. Netop fordi mange går efter de samme svampe, bliver udbyttet for den enkelte svampejæger hurtig lidt magert.

Bliver blå

Det er der heldigvis råd for. Selvom kantareller og karl johan-svampe bestemt ligger i den kulinariske top, er der adskillige andre vilde spisesvampe, der enten bliver overset eller undgået, når folk går på svampejagt i og omkring Aarhus.

En sådan svamp er indigo-rørhatten, der med sine røde rør nemt kan give indtrykket af at være giftig og uspiselig. Samtidig laver den et markant farveskift fra lys gullig til mørkeblå ved berøring eller gennemskæring.
Netop dette øjeblikkelige farveskifte er et sikkert tegn på, at man har fundet en indigo-rørhat. Indigo-rørhatten skal tilberedes, inden den spises. De må ikke spises rå. Tilberedt er det en velsmagende svamp, der er fast i kødet og derfor særdeles velegnet i gryderetter og svampelasagne.

Find en svampetur

Alt der behøves for at gå på svampejagt er en kurv, en lille kniv samt en fornuftig svampebog. Lisbjerg Skov og Marselisborg Skov er to af de mest oplagte steder til svampejagt i Aarhus. Er man den mindste smule i tvivl om, hvorvidt en svamp er spiselig eller ej, skal man lade den stå. Det kan være en rigtig god idé at tage med på en guidet svamptur, inden man begiver sig af sted på egen hånd. Både Smag på Aarhus og andre aktører arrangerer svampeture i den aarhusianske natur.

Se kalenderen for kommende arrangementer

Tips til tilberedning

De fleste svampe – også indigo-rørhatte – smager lækkert, når de sauteres i smør. En klassiker er at tilsætte lidt fløde, citron og timian, når svampene er stegt. Indigo-rørhatte må ikke spises rå. De skal gerne tilberedes i 10-15 min. Nye Indigo-rørhatte kan tilberedes hele. Finder man lidt større svampe, er det en god ide at skære rørene (den bløde underside af svampen) af, da de ellers kan blive slimede, når man tilbereder dem.

Opskrift på svampe i tomat