Gamle træer blomstrer med østershatte

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Morratz, Aarhus Universitet og Lars Brøndum, biolog v. Naturhistorisk Museum, Aarhus

Sæson for østershatte

Vejret bliver koldere og mere gråt, men det er bare med at få det varme tøj på og komme ud i skoven, for svampesæsonen er kun lige begyndt for almindelig østershat, som topper her i november og december. Denne spiselige svamp er svær at forveksle med andre svampe, den er nem at klargøre og giver både proteiner og god smag i efterårsretterne.

Mange kender sikkert østershatten fra butikkernes grøntafdeling, men de vilde svampe kan findes næsten hele året, om end den bedst er kendt som en vintersvamp. Om sommeren er den flade vifteformede hat på svampen oftest lysegul, gråbrun eller helt hvid, mens almindelig østershat om vinteren kan kendes på den gråblå hattefarve, der sammen med hattens facon giver tydelige associationer til østers og derfor har givet svampen sit danske navn.

Pak et svampe-kit bestående af en kurv, en lille kniv og en svampebog og tag på svampetur i de offentlige løvskove, hvor man ikke behøver at holde sig på stier og veje. Østershatte gror aldrig på jorden, så i stedet skal man rette blikket mod udgåede eller væltede træer, hvor svampen oftest optræder i store bundter. Gamle bøgetræer er gode voksesteder for svampen, men den kan også leve på fx birk, lind og hestekastanje. Som svampesamler vil man hurtigt opdage, at man ikke er ene om jagten på østershatte, da både snegle og orme også er glade for at spise af svampen. Det gælder derfor om at være hurtigt ude, når vejret viser sig fra sin gode side.

Østershatte i maden

Østershatte er lækre spisesvampe, der er rige på protein og indeholder en række gavnlige mineraler, jern og B-vitamin. Dertil har forskning vist, at østershatte kan være med til at nedsætte risikoen for kræft betydeligt hos os mennesker.

Østershatte bør dog ikke anvendes rå, da svampen har en bitter smag, men den forsvinder ved opvarmning. Inden svampene tilberedes skal de først rengøres. Dette gøres bedst med en tør børste, da vand kan gøre svampene smagsløse og slatne. Desuden fraskæres den seje stok, som dog kan hakkes og bruges som smagsgiver i supper og saucer. Østershattens smag minder om champignon, og svampen kan bruges på mange forskellige måder. Brug den fx i en wokret, i tærter eller til pasta. Du kan også riste østershattene let på en pande med hvidløg, fløde og persille og servere de ristede svampe på noget brød som en dejlig forret eller frokost.

Østershatte