Havtorn – nordens citron

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Morratz, Aarhus Universitet og lars Brøndum, Naturhistorisk Museum, Aarhus

Smag og vitaminer

Kosmetikbranchen bruger saften og frøenes sunde olie i anti-rynkecremer. Nordiske kokke elsker bærrets syrlige, frugtige smag. Og forskere i hele verden tester, om den med sine store mængder C-vitamin og særegne plantefedtstoffer, har større sundhedsfremmende virkning end andre bær. Ikke så mærkeligt, at den nordiske citron, kendt som havtorn, er blevet populær.

Strande og grusgrave

De fleste har nok hørt navnet havtorn før, om ikke andet så i forbindelse med begrebet ny nordisk mad, hvor bærerne prises for deres smag og høje vitaminindhold. Men udover at kende navnet, så det nok de færreste, der rent faktisk ved, hvordan planten ser ud eller hvor man finder den.

I Danmark vokser havtorn hovedsageligt på skrænter og klitter nær havet, men da havtorn er en såkaldt pionerplante, der er hurtig til indtager nye, egnede områder, så er det ikke ualmindelig også at finde den længere inde i landet, fx i grusgrave, langs vejkanter og på nyetablerede skrænter.

Svær at plukke

Havtorn er en op til 3 meter høj busk, der normalt kendes på dens små grågrønne, lancetformede blade og i særdeleshed dens talrige og kraftige torne, mens den om efteråret i højere grad genkendes på dens karakteristiske orange bær. Havtorn blomstrer i maj og juni med fine, små blomster, der først i løbet af september til oktober udvikler sig til modne bær.

Havtorn kan være vanskelige at plukke, da buskene har lange torne, og bærrene let smatter ud, når man plukker dem. Men det er besværet værd. Det kan også være en god idé at vente med at plukke havtorn, til den første frost har sat ind. Frosten gør, at bærerne nemmere slipper grenene og dermed kan rystes af bu-sken i stedet for enkeltvis at skulle plukkes.

Fulde af vitaminer

Bærrene er rige på vitaminer og indeholder fx tre gange så meget A-vitamin som gulerødder, fire gange mere E-vitamin end solsikkekerner og har væsentlig mere C-vitamin end appelsiner. Bærrene indeholder derudover både aminosyrer og antioxidanter, mens dens frø er rige på essentielle fedtsyrer.

De friske bær har en syrlig, lidt skarp og meget frisk smag, der gør dem meget anvendelig i syltetøj eller desserter. Havtorn kan dog også benyttes i det salte køkken til fisk og kylling eller i en kryddersnaps.

Se opskrift på havtornsirup