Heldigvis har naturen helligdagsåbent!

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

Er man, som mig, en smule uorganiseret, så kan foråret være en træls periode. Der er alt for mange helligdage at holde styr på – og så har de store butikker, man plejer at købe ind i, pludselig lukket!

Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

Med et tomt køleskab og en svagt knurrende mave, er det fristende at blive grebet af panik – og i desperation ringe til en kammerat for at høre, om han byder på aftensmad.

Heldigvis er foråret en god tid at finde friske råvarer i naturen, og det gælder derfor blot om at gribe kurv – og måske fiskestang – for at skaffe ingredienser til et sandt gourmetmåltid.

Har du lidt smør, noget mel og en rest mælk i køleskabet, så er du godt på vej mod en gang stuvet grønt fra naturen. Ofte er det spinat, man smider i gryden, men det kan nemt udskiftes med forskellige vilde urter. Hvidmelet gåsefod, strandmælde, brændenældeskud og skvalderkål fungerer fint i en stuvning.

Er turen gået til stranden efter urter, kan snøren smides i vandet i håb om at fange en havørred eller hornfisk til at fuldende menuen.

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.