Hyben

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Morratz, Aarhus Universitet og Lars Brøndum, biolog v. Naturhistorisk Museum, Aarhus

Super-food og kløpulver i samme frugt

Særligt langs de danske kyster begynder hyben i juni og juli at modne og er dermed klar til høst i løbet af efteråret, også efter den første frost har sat ind. Hyben er den frugt, som sidder tilbage på rosenbusken efter blomsten er visnet.

Børn kender ofte hyben for kernehårenes egenskab som kløpulver, men hyben bliver også kategoriseret som såkaldt superfood, på grund af det store indhold af vitaminer og næringsstoffer.

Normalt når man snakker om hyben, er det arten rynket rose, folk tænker på. Men hyben er egentlig en fællesbetegnelse for en frugttype hos en række forskellige rosenbuske, som i Danmark blandt andet også omfatter hunde-rose og klit-rose. Langt hovedparten af hybenfrugterne har røde eller orange farver, men de kan også være mørk lilla eller helt sorte, som det er tilfældet med klit-rose.

hyben på stribe

En invasiv art

Rynket rose er en såkaldt invasiv art, der ikke oprindeligt hører hjemme i den danske natur. Den blev indført til Danmark i 1800-tallet fra Asien for at forhindre sandflugt langs kysterne. Men da den ingen naturlige fjender har herhjemme, har den haft let ved at brede sig.

Hyben som lægeplante

Hyben kan som lægeplante dateres helt tilbage til oldtiden, hvor rødderne fra hunde-rose er blevet brugt mod hundegalskab. Også middelalderens munke var bekendte med hyben. De brugte bærrene til behandling af smertende led, hoste og diarré.

Forskere har længe haft interesse for hyben på grund af deres betændelseshæmmende effekt i forhold til eksempelvis slid- og leddegigt. Denne effekt tillægges hybens indhold af galatolipider, en type fedtstoffer, der hæmmer de hvide blodlegemers bevægelse mod betændte steder og dermed dæmper de medfølgende smertereaktioner. Effekten er dog ikke tilstrækkeligt dokumenteret til, at hyben er blevet godkendt som naturlægemiddel.

Syltet hyben

Smagen af hyben

Hyben er rig på C-vitamin og har en karakteristisk sursød smag. Hyben kan bruges i mange forskellige opskrifter, lige fra marmelade og sirup over bagværk til snaps og te. Hyben fra rynket rose er den mest anvendelige i forbindelse med madlavning, da den har særlig tykt frugtkød.