I’m in heaven!

#ByhaverSkrevet af Pernille Thormann Villesen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Engelsk byhave-aktivist begejstres over byhaver i Aarhus

I mandags besøgte Mary Clear, initiativtageren af byhave-bevægelsen Incredible Edible, flere byhaveinitiativer rundt i Aarhus. Mary Clear var tydeligt imponeret over projekterne, borgernes skaberkraft og hvordan Aarhus Kommune bakker op om borgernes grønne initiativer, giver tilladelser og stiller jord til rådighed for folk, der gerne vil dyrke.

”I’m in heaven!” udbrød hun begejstret, da hun stod i Ø-haven, der var sidste stop på turen.

På sin tur rundt i Aarhus kom hun forbi Havefællesskabet i Marselisborg Hospitalspark, mødte to unge studerende, som har etableret en lille byhave i et krat ved Oldjordsvej i Åbyhøj og besøgte en helt nyplantet æblelund ved Skovvejen. Her fik hun en god snak med Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø, og en af de borgere, der har taget initiativ til den nye æblelund.

Samarbejde med kommunen

”The council here in Aarhus know how to work. This man is an Alderman. He said yes to the ones who wanted council land for an Orchard”, skriver Mary Clear på Incredieble Edible Todmordens Facebook-side om sit møde med rådmanden.

På Facebook-side deler hun ud af flere af sine oplevelser med de grønne initiativer i Aarhus og mener, at andre kan lade sig inspirere af måden vi gør det på her i Aarhus Kommune:

”Denmark has rules like the uk, maybe more, but they want to help, that’s the difference”, skriver Mary Clear.

Skovvejens æblelund 3

What's not to love about this?

Dagen sluttede ved Ø-haven på Aarhus Havn, der med 300 bybønder og 1200 pallehaver er Danmarks største byhave. Hun var imponeret over havefællesskabet, hvor bybønderne også har høns, bistader, tagterasse, udekøkken og grill.

Mary Clear samler op på sin oplevelse med denne kommentar:
”I want to be a Dane. What’s not to love about this?”

Mary Clear var inviteret til Danmark af Nordea-fonden, der har støttet Aarhus Kommunes projekt Smag på Aarhus. Mary Clear delte ud af sine erfaringer og blev samtidig selv inspireret og begejstret for det, hun oplevede i Aarhus.

Om Incredible Edible

Incredible Edible er en urban havebevægelse, der opstod i den lille engelske by Todmorden i 2008. Siden har det spredt sig til flere dele af verden. I Todmorden tog byens borgere sagen i egen hånd og forvandlede den lille engelske by til et overvældende, grønt og spiseligt fællesskab. Foran sundhedscentret blev plantet æbletræer, foran politistationen dyrkes majs og hver en lille krog udnyttes til urtebede, byhaver og frugttræer.

Se Mary Clears billeder og kommentarer på Incredible Edibles Facebook-side.

Læs mere om:
Havefællesskabet i Marselisborg Hospitalspark
Haven i krattet ved Oldjordsvej i Åbyhøj
Skovvejens æblelund
Ø-haven