Inden du planter et æbletræ

Skrevet af Lisbeth Jensen, projektmedarbejder, Smag på Aarhus, Aarhus Kommune

Overvej sort og behov for pasning

Sorter

I princippet er hver enkelt æblekerne i et æbleskrog en ny æblesort. Lige som hos mennesket er det et tilfældigt kryds af modertræet og pollen fra far-træet. De fleste gange bliver en sået æblekerne til et surt og kedeligt æble. Men andre gange viser det sig at være et herligt æble som for eksempel Ingrid Marie eller Filippa, som begge er opstået naturligt og fundet ved et tilfælde.

Andre nye sorter kommer efter kommercielle og kontrollerede krydsningsforsøg.

Når vi kan købe æbletræer med sortsnavn og være sikker på, at den frugt, der kommer, er den vi har købt, er grunden podeteknik. Man klipper en gren af det træ, man gerne vil have flere af, og får den til at vokse fast (poder) på en vildstamme. Så bliver æblerne samme slags som grenen.

De æbler, vi kalder de gamle danske sorter, er for det meste opstået ved et tilfælde og derefter delt videre via podning. Derfor har æblerne tit navne efter deres første voksested, deres finder eller hans kære eller danske kendisser. De gamle sorter og deres gener holdes i live i forskellige træsamlinger, de såkaldte pometer. Der ligger for eksempel et på Gl. Estrup Landbrugsmuseum.

Brugsværdi

Et æble vurderer vi på brugsværdien. Er det et madæble eller et spiseæble? Eller kan det måske bruges til begge dele?

Modner det tidligt eller sent? Kan det holde sig ved kølig opbevaring, så man har æbler hele vinteren? Giver det en god most eller kan man brygge cider?

Generelt kan man sige, at de tidlige æbler i juli og august smager bedst lige fra træet, mens de sene æbler tit kan gemmes langt hen på vinteren. Ved det rigtige valg af æbler kan man strække sæsonen fra juli til marts det næste år.

Modne æbler

Et æble er modent, når det ved et let vrid slipper stilken, og kernerne er blevet mørke.

Æblerne begynder at falde ned, inden de alle er modne. Det er de æbler, der er orm i, der tvangsmodner og falder ned først. At der ligger æbler på jorden under træet, er ikke nødvendigvis tegn på, at æblerne er modne, men at man i løbet af de næste uger skal prøve at plukke et og undersøge kernerne.

Men nedfaldsæbler bør ikke gå til spilde. De er rigtig gode at bruge i madlavningen og i kager.

Æblerne udvikler sødme og smag ved at få lov at modne på træet til de er helt modne.

Plant og plej

Når man vælger sit nye æbletræ, er det ikke kun brugsværdien, der tæller, det er også vigtigt, at det er et sundt træ, der kan dyrkes uden sprøjtegifte.

Når det kommer hjem fra planteskolen, sættes jordklumpen i en spand vand, mens et stort plantehul graves. Jorden forbedres eventuelt med kompost eller plantestarter. Træet plantes med jordoverfladen i samme højde som i urtepotten. Podestedet, der kan ses som en fortykning på stammen, må ikke være under jord.

Jorden vandes og trædes godt til, og træet bindes til en pæl. Det er vigtigt, at træet ikke står og vipper i vinden, for så dannes der ikke rødder. Få en vejledning med fra din planteskole.

De næste to år holdes jorden fri for ukrudt og græs en meter rundt om træet, og det vandes godt og rigeligt i tørre perioder.

Når træet vokser til, kan det beskæres for at få en passende facon på træet eller for at holde kronen lys og luftig.

Når du har plantet et æbletræ, så sæt dig ind i beskæring. Du kan tage et kursus eller finde vejledninger på nettet. Både Havenyt.dk og Haveselskabet.dk har gode vejledninger. Din planteskole kan også give dig gode råd.

Lys og luft hæmmer også sygdomme som skurv, monilla og andre svampe og sporesygdomme.

Æbletræer i Frederiksbjerg Bypark

Træets facon

Et æbletræ kan fås podet på forskellige stammer alt efter hvordan, man ønsker højden på sit træ.

Et gammelt æbletræ med stor krone er altid på en vildstamme. Det er det sundeste træ, og det kan blive meget gammelt. Det kræver ikke så meget beskæring.

Men i plantager og små parcelhushaver vil man gerne have mindre træer. Derfor bliver de podet på svagtvoksende stammer. Træerne giver hurtigt frugt, men har ikke så lang levetid. De kræver også tit beskæring for at holde en passende facon, der for eksempel gør det let at slå græs og plukke frugten.

Æbletræer kan også formes til at gro i et espalier, enten op ad en mur eller fritstående på snore. Så kræver de endnu mindre plads. De kan også være søjletræer eller spindeltræer. De kræver alle kraftig beskæring hvert år.

Man kan også få et træ, hvor der er podet flere forskellige æblesorter på, og dermed skal man kun finde plads til et træ.