Indtag Brabrandstien

#ByrumSkrevet af Stine Kamstrup Knudsen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Folder om den spiselige Brabrandsti

Skærp sanserne, løft blikket og brug smagsløgene. Fin lille folder og finurlige skilte - lavet af En hemmelig klub - opfordrer dig til at smage på Brabrandstien, så det er bare om at fylde lommerne eller hatten.

Måske har du allerede lagt mærke til, at Brabrandstien er fuld af spiselige lækkerier. Men hvis du ikke kender det spiselige skatkammer, er der hjælp at hente. De gode og kreative kræfter bag En hemmelig klub har lavet en række fine og finurlige skilte til den inderste del af Brabrandstien. Skiltene akkompagneres af en lille folder, der sætte fokus på, hvad du kan finde i de forskellige sæsoner, og hvordan du bruger de friske råvarer i køkkenet.

Se folderen Indtag Brabrandstien i en elektronisk bladreudgave

Download folderen som mere printvenlig PDF-fil

Du kan snuppe et eksemplar af folderen i den fine lille folderholderen på det store skilt ved Brabrandstien lige efter broen ved Carl Blochs Gade. Folderholderen bliver løbende fyldt op.

Hæftet er udgivet af Aarhus Kommune i forbindelse med projektet Smag på Aarhus.
Se flere publikation udgivet i regi af Smag på Aarhus

Farverige skilte

I sensommeren 2017 blev de første skilte sat op langs Brabrandstien, og i 2018 og 2019 er der kommet flere fine og finurlige skilte til. Både skilte og folder opfordrer dig til at kigge op, gå på opdagelse i krattet, plukke, sylte, snapse og nyde smagen af alt det spiselige. Afhængig af årstiden kan du blandt andet finde mirabeller, æbler, kirsebær, brombær, hasselnødder, slåen, mjødurt, hyld, brændenælder, skvalderkål, mælkebøtter og tusindfryd.

Når du går eller cykler på strækningen fra Ringgaden til Folkestedet på Carl Blochs Gade, vil du i 2018 støde på skiltene. Der er løbende kommet nye skilte til, mens andre fjernes eller flyttes afhængig af, hvad der er spiseligt i netop den periode. Skiltene tages ind i vintermånederne.

Fyld hatten

Generelt gælder det, at du må plukke og samle planter, svampe, bær, frugter og nødder til eget forbrug på offentlige arealer. Det blev vedtaget allerede i 1241 med Jyske Lov. Den gang blev det beskrevet sådan, at man må samle det, man kan have i sin hat. Det samme princip gælder i dag. En tommelfingerregel er, at på de offentlige arealer må du – til privat forbrug – samle det, du kan have i en lille pose.

Læs mere om regler og etik, når du høster i naturen

Opskrifter

Når du har høstet spiselige lækkerier fra Brabrandstien – eller andre steder i naturen – kan du gå på opdagelse i opskrifterne her siden.

Har du selv en opskrift, du gerne vil dele med os andre, så send den til smag@aarhus.dk, så lægger vi den på hjemmesiden. Husk at du på grund af ophavsret, kun må sende opskrifter, du selv har lavet.

#smagpåaarhus

Vi er så nysgerrige – og vil rigtigt gerne følge med, både når du høster, tilbereder lækkerierne hjemme i køkkenet og måske nyder smagen i godt selskab.

Derfor er du mere end velkommen til at dele dine oplevelser med os og andre ved at tagge dine billeder på Instagram med #smagpåaarhus

Læs mere om En hemmelig klub på deres egen hjemmeside