Judasøre

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Morratz, Aarhus Universitet og Lars Brøndum, biolog v. Naturhistorisk Museum, Aarhus

Svampen med det bibelske navn

Det er lige nu højsæson for det spiselige gummiøre, som dog er muligt at finde året rundt. Svampene er både sunde og nemme at bruge i madlavningen.

Hvis vinteren forbliver fugtig og mild, som efteråret indtil videre har været, er der gode muligheder for at finde svampen judasøre. Judasøre hører til blandt de særlige bævresvampe, der alle har en underlig vingummiagtig konsistens. Skifter vejret og bliver tørt, så kan svampene tørre ind til små hårde ‘ærter’, men så snart de får regn eller bliver lagt i vand, svulmer de op igen. I udvokset størrelse kan judasøre med lidt god vilje minde om et øre i form, størrelse og dens bruskagtige konsistens.

Et bibelsk navn

Svampens besynderlige navn stammer fra en bibelsk fortælling. Der står det skrevet, at efter Judas forrådte Jesus, fortrød han sin gerning, hvorefter han ifølge sagnet hængte sig i et træ. Der hvor hans øre ramte træet, voksede svampen judasøre ud.

Judasøre finder man oftest på gamle eller døde hyldetræer, men den kan også findes på andre løvtræer, som birk, elm, ask og bøg. Hyldetræer vokser mange steder i Aarhus, blandt andet i skovbryn og parker, som Riis Skov og Vennelystparken.

Judasøre

Judasøre i madlavning

Judasøre er meget let at konservere, idet svampen blot renses og lægges til tørre. Svampen findes over hele verden og bliver især brugt i det kinesiske køkken, hvor den anvendes både frisk og tørret. Judasøre kan blandt andet bruges i supper og salater, wok- og risretter. Oplevelsen ligger dog mest i svampens særegne, bruskede konsistens end i selve smagen, som er meget mild.

Selvom svampens kulinariske værdi måske kan diskuteres, så er det en svamp, som er rig på både jern, kali-um og magnesium. Judasøre indeholder også fosfor, silicium og vitamin B1. I kinesisk medicin er svampen desuden blevet brugt til forbedring af blodgennemstrømningen og behandling af kredsløbssygdomme, ligesom den skulle virke hæmmende på betændelse og have en gunstig virkning på kolesteroltallet.

En eksploderende svamp

Vil du have lidt spænding i køkkenet, så smid judasøre på panden – og søg så dækning! Faktisk er stegning det eneste, du aldrig skal gøre med judasøre. Svampen indeholder nemlig så meget vand, at når den bliver stegt, svulmer den op og nærmest eksploderer og hopper rundt i køkkenet.