Lav selv æblemost

#Naturens spisekammerSkrevet af Lisbeth Jensen

Lav et mostelaug

Det er ikke svært at købe kværn og presse, og de hånddrevne er ikke særligt dyre.

Men da man kun bruger den et par gange om året, er det godt at have udstyret i fællesskab, for eksempel via borgerforening, grundejerforening, haveforening, spejdergruppe, skole eller lignende.

Hør dig for i dit lokalområde, måske er udstyret der allerede. Eller tag initiativ til, at I får et mostelaug.

I Aarhus kan man leje udstyret hos Grøn Guide, også det el-drevne store anlæg. http://hjemmemosteri.dk/

Hold også øje med arrangementer i dit lokalområde, hvor man må komme med sine æbler og få presset most. Blandt andet her på hjemmesiden

Med og uden motor

Typer af æblekværne: Det billigste er en håndkværn, som man spænder fast og drejer med håndkraft.

Det letteste er en motorkværn, der drives af el. Den kan klare større mængder af æbler.

Typer af æblepressere: Der findes to teknikker: Kurvepresse eller pakkepresse.

Pakkepressen er mest effektiv og kan udvinde op til 80 procent af saften i æbler. Her pakkes æblemassen i stof i flade pakker mellem faste træstykker. Det hele stables og presses sammen af en donkraft.

I en kurvepresse lægges æblemassen ned i kurven og en plade presses ovenpå og den presses nedaf, til der ikke kommer mere saft ud.

Sådan gør du

Æbler, gerne nedfalds, vaskes, og de stødte pletter skæres fra, der må ikke være råd. De skal ikke skrælles og kernehuset må gerne komme med. De tidlige sommeræbler er ikke så saftfyldte. Man skal ikke være bange for at lave saft af sure æbler, den kommer tit til at smage rigtig godt. Man kan også blande alle de æbler, man har.

Derefter skal æblerne findeles. Det kan gøres på et rivejern, en foodprocessor eller en æblekværn, alt efter hvor stor mængde, man har.

Den revne æblemasse skal nu presses, så saften løber af. Det gøres mest effektivt med et tryk fra en donkraft, der presser massen mere og mere sammen. I modsætning til juicemaskiner, som slynger saften af den findelte frugt. I nogle juicemaskiner skummer æblesaft meget og taber den friske æblesmag.

Saften løber ud i bunden af pressen og kan tappes i rene flasker eller dunke.

Saften holder få dage i køleskab. Hvis den fryses, beholder den sin friske æblesmag. Saften kan også henkoges (varmes op), og bliver så til rigtig æblemost og kan holde længe.