Lindeblomster

#Naturens spisekammerSkrevet af Anna Bonnichsen, projektmedarbejder, Aarhus Kommune

Når linden blomstrer

Lindetræet er et smukt træ med hjerteformede blade og bliver kaldt kærlighedens træ.

I ældre og yngre Lindetid omkring 7000-500 f.Kr. har lind været et vigtigt skovtræ i Ertebøllekulturen og frem til bronzealderen og er blevet en del af det danske kulturlandskab. I dag er lindetræer blevet sjældne i vores skove og ses mest som vej- eller parktræer. I Århus finder man lindetræer blandt andet i den Gamle By, på Bispetorvet og i Eskelund.

Lind er et af de få skovtræer herhjemme, der insektbestøves. Blomsterne dufter dejligt og tiltrækker masser af bier og svirrefluer. Blomsterne består af hvidgule kronblade og støvdragere i bundter. Blomsterstanden har et vingeblad, som får frugtstanden til at flyve. Prøv at kaste den op i luften og se den dreje rundt som en helikopter.

Smagen af sommer

Udtræk af lindeblomster er beroligende og styrker immunsystemet og er derfor god mod forkølelse og søvnbesvær.

Man kan lave saft af lindeblomster lige som hyldeblomster, som blandes op og nydes koldt eller varmt. Vil man undgå sukker, kan man lave te på de tørrede blomster, som har en skøn smag af sommer.

Man kan også lave snaps af lindeblomster. Kom blomsterne direkte fra træet med 1 tsk sukker eller endnu bedre resterne af saftproduktionen i smagsneutral brændevin og lad det trække i tre dage.

Høst med stige

Storbladet lind blomstrer 2-3 uger i juni og småbladet lind først i juli. Blomsterne høstes bedst på en solrig dag sent på formiddagen, på et ikke trafikeret sted for at undgå luftforurening og transporteres i kurv eller mulepose. Undgå at skylde blomsterne med vand, når du renser blomsterne for smådyr inden brug, ellers vaskes nektaren og dermed smagen ud.

At høste lindeblomster kræver dog lidt mere end en pose og saks. Lindetræer har oftest høje stammer og blomsterne sidder yderst på grenene. Så selv for at nå de nederste grene, må man have en stige med sig.

Honningdug

Om sommeren kan lindens blade blive helt klistret. Det er ikke nektar af blomsterne, men en sukkeragtig saft, som kaldes honningdug. Honningdug er ekskrementer fra bladlus, der suger saft af bladene. Desværre bliver også alt under træet klistret for eksempel din cykel, til gengæld tåler lindetræer bedst luftforurening.