Mjødurt – vikingernes urt

#Naturens spisekammerSkrevet af Anna Bonnichsen

Mjødurt har en krydret smag

I denne søde sommertid er der blomster alle vegne, de ene afløser de andre. Mjødurt dufter sød, tung og aromatisk. Vikingerne krydrede deres gærede honningdrik med mjødurt, deraf navnet. Planten indeholder også en naturlig form af aspirin.

Mjødurt vokser i fugtig jord og kan findes langs åer, i enge, grøfter og moser i hele landet – også i Aarhus. Almindelig mjødurt blomstrer i juni-august med cremehvide blomsterstande og en krydret duft, der kommer af æteriske olier i blomsterstøvet. I gamle dage har man strøet mjødurt på dansegulvet og den søde duft spredte sig blandt de dansende og har sikkert fortryllet dem.

Kulturhistorisk plante

Mange af de vilde planter, som vi sanker i dag, brugte vikingerne i deres daglige kost som grønsager, krydderier og lægemidler. De fleste har hørt om vikingernes mjød, men ikke alle ved at de brugte mjødurt som smagsgiver i deres bryg og derfor gav navnet til planten. Mjød er ikke øl, men en slags vin eller cider brygget på honning, der blev drukket til særlige lejligheder.

Aromatisk smag i mad og drikke

Blomsterne kan give smag i mjødurtsaft og salat. Både blomster og blade kan bruges tørrede til te eller prøv at komme en kvist friske blade i en kande med forfriskende vand. Har man lyst til at træde i vikingernes spor, kan man prøve at brygge cider. Vores opskrift er til hyldeblomst-cider, men mon ikke man også kan brygge mjødurt-cider på samme måde.

Mjødurt (ligesom pil på latin salix) indeholder salicylsyre og har været brugt mod feber og smerter, indtil man kunne fremstille smertestillende medicin kunstigt. Prøv at drikke mjødurt-te som middel mod hovedpine.