Når naturen byder på… ’Falsk kylling’

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

Snyltersvampe er "kød" for en veganer

Normalt er længere tids tørke ikke forenelig med en god svampehøst, snarere tvært imod! Men for enkelte svampe virker det som om, at varmen har fået dem til at skyde med fornyet energi.

Særligt blandt de vedboende svampe finder man arter, der gerne trodser sommerens varme og tørke. Disse svampe snylter på træernes vandforsyning og så længe træernes rødder kan finde vand, så kan svampene det samme. En varm sommer sørger derfor blot for at sætte ekstra fut i svampene og hvis man ved, hvor man skal lede og hvad man skal lede efter, så er der gode muligheder for at få fyldt svampekurven op.

To af de svampe, som man netop nu kan være heldig at støde på, er Svovlporesvamp og Skællet stilkpore-svamp. Begge er store og kødfulde svampe, hvor særlig førstnævnte (der i øvrigt også går under navnet ’Chicken of the Woods’!) har en kødstruktur, der minder utrolig meget om kylling og som derfor – i stil med plantefarsen fra butikkerne – sagtens kan erstatte kødet i mange retter.

Begge svampe gør sig godt i gryderetter, men særligt svovlporesvampen bliver god, hvis den skæres i strimler, der paneres og steges på panden.

Foto af Marianne Graversen

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.