Når naturen byder på ’Frutti di mare’

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

”Vejen til en mands hjerte går gennem maven” – og skal man tro min kæreste, så gælder ordsproget ikke kun mænd, men også kvinder.

Det er ikke uden grund, at mad- og kokkeprogrammer hitter på TV, og at pladserne til aftenskolernes madlavningskurser rives væk. Finere gastronomi er blevet in, og mange vil gerne imponere venner, familie og hjertets udkårne med lækker mad.

Men hvad gør man, hvis man har lovet kæresten at lave ’Frutti di mare’ til hendes tøseaften, når køkkenskabet kun byder på tørret pasta og dåsetomat? Selvfølgelig kan man tage i supermarkedet og købe ind, men der er også rig mulighed for at gå på rov i naturen – hvilket efterlader flere penge til øl, når man senere tager i byen med drengene… ”for ikke at forstyrre”.

Det væsentligste element i retten er selve ’havets frugter’ i form af muslinger, snegle, rejer og lignende. Heldigvis kan man ved de fleste strande finde både blåmuslinger og strandsnegle siddende på sten i vandkanten, og graver man lidt i sandbunden, dukker der måske en hjertemusling eller to frem. Når man alligevel er ved stranden, kan man også finde det ekstra lille touch, der giver retten både smag og farve. Løgkarsen har fx en fin løgsmag, og sammen med lidt strandmelde og friske brændenælder kan det fint erstatte både løg og spinat i retten. Skal retten have lidt mere fylde, kan man supplere med frisk tang, og synes man, retten mangler kant, giver strandsennep en fin skarphed.

Blåmuslinger - muslingesuppe

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.