Når naturen byder på læskende sommerdrikke

#Naturens spisekammerSkrevet af Af Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

Det danske forår har vist sig fra sin mest forrygende side! Men med varmen følger også behovet for at læske sig med kølende sommerdrikke.

Af Lars Brøndum, biolog og naturhistoriker, Naturhistorisk Museum Aarhus

På en varm dag er der ikke noget mere sommeragtigt end et glas hyldedrik lavet på hyldens snehvide blomster. Opskrifter på hyldeblomstsaft er nettet dog fuld af og derfor ikke noget, der er behov for at gentage her…

Er man til gengæld mere til de alkoholiske drikke, så kan man i stedet forsøge sig med en dansk udgave af den populære mojito. Hovedingredienserne i mojito er som bekendt rom, mynte og lime og her findes der, i hvert fald for myntens og limens vedkommende, fine erstatninger i den danske natur.

Den butikskøbte mynte kan fx nemt erstattes af vild, dansk vand-mynte, men skal drinken også have en citrus-agtig friskhed, så er der flere muligheder – alt efter hvor eventyrlysten man måtte føle sig. Dels kan man lade rommen trække på en lille håndfuld orangemyrer, der trods navnet er helt laksorte. Navnet skyldes i stedet, at myrerne både dufter og smager kraftigt af citrus- eller orangefrugter. Er man mere til vegetariske alternativer, så kan en lille håndfuld hakket skovsyre bruges i stedet.

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.