Nu blomstrer mjødurten

#Naturens spisekammerSkrevet af Lisbeth Jensen

Vandkantens afløser til hyldeblomsterne

Prøv at plukke en af de hvide duske, der lige nu blomstrer langs åer og andre våde steder. Den dufter vildt og parfumeret, og blomsterne ligner fuldstændig hyldeblomster. De kan også bruges på samme måde og laver en dejlig saft med en lidt mere voksen smag end hyldeblomster.

Find opskrift her.

Blomster og blade er også gode til at lave te af, ligesom dem kan bruges som snapseurt.

Mjødurt Brabrandstien

Mjødurts blomster indeholder ikke honning, men til gengæld masser af blomsterstøv. Æteriske olier giver blomsterne en berusende sødme i både duft og smag. Også bladene har en krydret aromatisk duft. Det siges, at man i Sverige tidligere har brugt at strø mjødurt på dansegulvet ved baller. Når så de dansende trådte planten itu under deres dansesko, frigav det behagelige dufte fra mjødurten. Mjødurt har været brugt som smagsgiver til alkohol – både snaps, vin og selvfølgelig mjød.

Man kan tørre både de nye blade og blomsterhoveder til te, gerne i et mix med andre urter. De friske blade kan også bruges som krydderurt og give smag til supper og saucer. Blomsterhovedernes sødme kan bruges til fx syltning af syrlige sager som stikkelsbær og rabarber. Blomsterne af mjødurt kan også bruges i en frisk sommerpunch af 1½ flaske mousserende hvidvin, 1 liter appelsinsaft og 2-3 blomsterstande af mjødurt. Lad punchen trække nogle timer, tag blomsterstandene op og servér punchen med knust is og skiver af appelsin. Man kan også drysse blomsterstøvet af de fuldt udsprungne blomster henover en kage eller dessert eller i dejen til et hvedebrød.