Nu er Aarhus en frugthave

#Naturens spisekammerSkrevet af Lisbeth Jensen

Naturen leverer frugterne helt gratis

Fra midt i august og et par måneder frem er Aarhus en bugnende frugthave. Langs veje og stier, i parker og skovbryn kan du plukke frugt til dejlige hjemmelavede marmelader eller bare til at spise på turen.

Brabrandstien bliver plettet af nedfaldne modne mirabeller. Langs stranden stråler de røde hyben. Godt beskyttet af de lange tornede grene lokker brombærbuskene med sorte lækre bær. Overalt i efterårssolen modner frugter på buske og træer, lige til at plukke og nyde – helt gratis.

Brombær

På alle offentlige arealer må man plukke bær og frugter til eget brug.
Læs mere om regler og etik, når du samler og plukker i naturen.

De kommende måneder kan du ikke kun plukke æbler og mirabeller og brombær, som alle kender. Du kan også lede efter hyben, havtorn, hyldebær, slåen, rønnebær eller tjørnebær.
Prøv de her lækre opskrifter på mirabellemarmelade, æblepandekager med lakrids-æble-puré og brombærkage.

Smag dig frem

Men fordi de fleste træer er vilde og selvsåede, så modner og smager de meget forskelligt. Men det er kun godt. Det betyder, at mirabeller og æbler modner over en lang sæson. Så når et træ er færdigt, står et anden stadig med grønne og umodne frugter. Derfor er det med at smage sig frem og finde sin yndlingsmirabelle eller sit yndlingsæble. Selv de sure vilde æbler kan bruges, de skal bare koges eller bruges i en god kage.

Brabrandstien har så mange frugttræer, fordi folk i gamle dage smed kernehuse fra æbler ud af vinduet i toget. Derfor er steder langs nedlagte jernbaner gode frugtsteder. Andre træer og buske bliver sået af fuglene. Derfor er det mere tilfældigt, hvor man kan finde mirabeller, brombær eller hyldebær. Men gode steder er på solsiden af parker, buskadser, skovbryn og langs cykelstier.

hyben

Mange nye frugttræer

I fremtiden vil der blive flere offentlige frugthaver i Aarhus. Der er i den nye Byager skov ved Beder plantet mange spiselige træer, ligesom flere torve og pladser har fået nye frugttræer i stedet for prydtræer. Men frugttræer har brug for mindst fire år, inden de giver så meget frugt, at alle kan plukke til æblegrød eller saft i dem.

Ved nye træer er de etiske regler ved sankning endnu vigtigere. Pas på ikke at beskadige grene og kviste. Og pluk ikke træet tomt. Gem lidt til din nabo og til fuglene.

Læs om etik og regler, når du samler og plukker i naturen
Se gode steder at plukke æbler i Aarhus
Find opskrifter