Ny byhave har plads til flere medlemmer

#ByhaverSkrevet af Lisbeth Jensen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Internationalt mødested for havefolk

Kik på dit kvarter med nye øjne, måske kan en trekantet græsplæne blive til små havelodder. Den forvandling er sket langs Langelandsgade.

En flok udenlandske ansatte og studerende, en græsplæne med store træer og en initiativtager med en god ide. Sådan opstod Greenshare, 40 små havelodder bag ved Stakladen.
“Men ideer tager tid, og det skal man være forberedt på. Men nu er vi en forening med en bestyrelse, vi har fået gravet bede ud i græsplænen, og senere på året bliver der plantet frugtbuske, men det bliver først næste forår, vores første rigtige havesæson starter”, siger formand Lenore Messick.

Fra ide til virkelighed

Ideen bag haven var, at udlændinge, der bor i Aarhus et par år og aarhusianerne skulle mødes over havearbejde. Ideen blev præsenteret for Team Medborgerskab i Aarhus Kommune, og snart blev AU International Club koblet på. Efter lidt søgen, blev parken på hjørnet af Langelandsgade og Frederik Nielsens Vej bag Stakladen valgt. Der gik noget tid med at finde ud af parkens brug og pasning. Men nu er ideen blevet til virkelighed. Flere beboere i nabogaderne har meldt sig til at få en have midt mellem de internationale haveglade. Og det er godt, for når man er ny i Danmark, kan det være svært at komme i kontakt med danskerne.
“Vi troede, vi kunne være kommet i gang inden sommer, men det har taget tid at få afklaret forskelli-ge ting. Og det er måske meget godt. Vi skal jo lige lære at arbejde som forening. Det kører ikke uden at alle giver en hånd med på opgaverne og hjælper bestyrelsen”, siger hun.
Hun sammenligner arbejdet med at være med i en håndboldklub. Der er det jo også det frivillige arbejde, der får klubben til at køre.

10 ledige haver

Ca. 10 af de 40 havelodder er ledige endnu. Man lejer de fire kvadratmeter for en sæson for 450 kr. Pengene går til redskaber, fællesting og vand.
Greenshare har via kommunens Team Medborgerskab i Center for Byens Anvendelse fået både praktisk hjælp og økonomisk støtte fra de to projekter Grøn Medborger og Smag på Aarhus. De har fået græs skrællet af og jorden fræset, ligesom indkøbet at frugtbuske til at indhegne haven ud mod fortovet bliver betalt. Men det er brugerne, der lægger arbejdskraften i anlægget af haverne. Fremover skal foreningen også selv tage sig af området. Der er lavet en aftale med kommunen om, hvem der sørger for hvad. For eksempel er det stadig kommunen, der slår græsset. Det betyder, at fællesskabet ikke kun er at passe sin egen lille lod, men også være med til at passe de fælles frugtbuske og krydderurter og andre praktiske opgaver.

Græsplæner er ikke kun græs

“Jeg bor selv i hus med have, men nyder at have et lille havelod her tæt på mit kontor. Så kan jeg få friske blomster på skrivebordet og salat til frokost. Jeg mener, at fællesområder i villakvarterer også kan laves til havelodder. Mange synes for eksempel ikke, at en urtehave hører hjemme i deres parcelshushave”, siger hun.
Så Lenore Messick opfordrer aarhusianere i andre bydele til at kikke på deres kvarter med nye øjne. Måske har de også en græsplæne, som ikke behøver kun at være græs.
“Tag fat i kommunen og forklar dine ideer. Min erfaring er, at der er meget hjælp og erfaring at hente, hvis man selv tager initiativ og ansvar”, siger Lenore.