Nye byhaver på vej

#ByhaverSkrevet af Stine Kamstrup Knudsen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Nye byhaver på vej

I slutningen af november afholdt vi i Smag på Aarhus et kick off-arrangement på 4 nye potentielle byhaver i Aarhus. Eftermiddagen fungerede samtidig som inspirations- og netværksdag for eksisterende og nye havefællesskaber.

Det var rigtig dejligt at møde og snakke med alle, både de engagerede folk, der allerede er i gang med spændende projektet og de nysgerrige, måske kommende byhavefolk, der viste både gejst og engagement for at få fingrene i jorden.

Som en del af kick off-dagen blev der afholdt små workshops om hvert af de fire områder, der er i spil til nye byhaver. Her kunne dem, der var interesserede i de enkelte områder, møde hinanden og tage hul på snakken om ønsker og drømme for deres kommende byhave. Vi har lagt op til, at vinteren bruges på at planlægge og etablere sig som forening, så man kan få jord under neglene, når forårets første fuglefløjt lyder. Er du interesseret i at være med i et nyt havefællesskab, kan du sagtens nå at melde dig på banen. Se kontaktoplysninger for de enkelte områder nedenfor.

Frederiksbjerg Bypark

Et par meget engagerede unge mennesker har grebet processen med at skabe byhaver i Frederiksbjerg Bypark. Vil du være med, kan du kontakte Marie Laerke Justesen på marielaerke@hotmail.com.

Langenæsparken

Et par stykker var interesseret i at etablere byhaver i Langenæsparken, men der skal flere gode kræfter til, hvis drømmen om byhaver i Langenæsparken skal blive virkelighed.
Er du interesseret i at komme i gang i Langenæsparken, kan du kontakte Lisbeth Jensen på lisbjen@aarhus.dk.

Åbogade

Der er mulighed for at etablere byhaver eller en anden form for spiseligt byrum på det flisebelagte område på hjørnet ved Åbogade og Paludan-Müllers Vej. På Kick Off-dagen var der en enkelt, der havde gode idéer til området. Der blev snakket om slynghaver og vertikale haver. Vil du være med, er du meget velkommen til at melde dig på banen – og der er stadig åbent for idéer til, hvad der kan skabes på området.  Skriv til smag@aarhus.dk, hvis du vil være med.

Havnen

Mange har ved forskellige lejligheder vist interesse i flere byhaver på havnen. Også ved Byhave Kick Off’en var der flere, der synes, at netop havneområdet er interessant. Vi regner med, at der ligger en afklaring i forhold til de videre planer for Pier 2 i første kvartal af det nye år, og først når afklaring og aftaler i den forbindelse er på plads, kan vi komme videre i processen med byhaver.
Vil du holdes opdateret om den videre proces med nye haver på havnen, kan du skrive til Stine Kamstrup Knudsen på stika@aarhus.dk.

Flere muligheder for at blive en del af et havefællesskab

Vil du gerne være en del af et allerede eksisterende havefællesskab, er der mulighed for at kontakte:

  • Fællesgartneriet Brabrand, der udvider fra næste sæson og stadig har enkelte ledige jordlodder.
  • Gallo Gartneriet, der starter et nyt havefællesskab op i gartneriets have, hvor man kan få sig et bed.
  • Dyrk DitBibliotek på Risskov Bibliotek, hvor der også stadig er et par ledige jordlodder.

Desuden er Lokalcenter Marselis i gang med at etablere et havefællesskab på deres græsarealer. Der er stadig plads til flere. Skriv til Lisbeth Jensen på lisbjen@aarhus.dk, hvis du vil høre mere.

Andre områder
Har du kig på et helt andet område, hvor du drømmer om at starte et nyt havefællesskab op, så kontakt os ved at skrive til smag@aarhus.dk. Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har andre idéer til, hvordan dit lokalområde bliver mere spiseligt. Måske drømmer I om fælles rabarberbede, bærbuske eller frugttræer?

Mere inspiration
Lad dig inspirere af de eksisterende fælleshaver, læs mere om, hvordan I kommer godt i gang og se links til et par gode guides til etablering af byhaver.

Andre aktører på Kick Off-dagen

Dyrk Ditbibliotek fra Risskov Bibliotek, Havefællesskabet Greenshare, Fællesgartneriet Brabrand og Perma-kultur Aarhus leverede korte inspirerende oplæg, der satte gang i en dialog deltagerne imellem. Både før og efter oplæggene kunne alle summe rundt og suge inspiration fra en række infostande. Her kunne man få en uformel snak med Praktisk Økologi, Aarhus Fjerkræklub, 4H, Natursamarbejdet, Adopt a Box, Havesel-skabet Aarhus, Permakultur Aarhus og omegns biavlerforening og en gruppe af oplevelsesøkonomistuderende, der fortalte om et helt nyt byttevægs-koncept til håndtering af overskudsgrønt.

Tak til alle for at bidrage med viden, erfaringer og input til dagen.