P-plads med bær til alle

#ByrumSkrevet af Lisbeth Jensen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Tre fluer med et smæk

Da parkeringspladsen ved Moesgaard Strand skulle have ny og bedre belægning slog Center for Byens Anvendelse tre fluer med et smæk.

For det første skulle der tyndes ud i træerne, så de fik plads til at vokse. For det andet skulle der graves jord af for at lave en stærkere kørebane.  I stedet for at køre træ og jord væk fra stedet, blev det lagt ud som et hügelbed mellem de tilbageværende træer. På den måde blev der spærret for kørsel mellem træerne, så deres rødder får fred.

Den sidste flue var beplantning på voldene. Her er valgt spiselige planter og buske, der giver frugter og bær til alle.

Træstammer giver næring og fugt

Et hügelbed er en metode til dyrkning efter permakulturens teorier. Træstammer og grene dækkes til med jord og afgiver de næste mange år næring til planterne og holder på fugten i jorden, så de nye bede ikke skal vandes.

Der er plantet solbær og ribs, stikkelsbær og aroniabær, mirabeller og skovæbler og meget mere. I bunden er plantet masser af skovjordbær, som allerede gror naturligt rundt om hele p-pladsen. Husk også at kikke på de store flotte kirsebærtræer, der står rundt om pladsen.

Så nu der er frugt og bær til alle. Men de skal plukkes efter reglerne i Jyske Lov fra 1241. Det vil sige, at du frit må plukke til eget brug, men kun det du kan have i din hat. Og husk at lade noget blive tilbage til de andre.