Pluk i hatten – følg skiltene

#Naturens spisekammerSkrevet af Lisbeth Jensen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Inspiration til forårs urter med og uden guide

Rundt omkring på skovveje og i parker vil der i den kommende tid komme skilte op med inspiration til at plukke de vilde planter og tage dem med hjem i køkkenet.

Med en tegning af en hat fortæller vi om den gamle lov om sankeret på offentlige områder. Man må nemlig gerne plukke til eget brug i den mængde, der kan være i en hat.

Vi sætter skiltene op på steder, hvor det er let at finde gode spiselige ting.

Dunhammer delikatesse

Lige nu er der ramsløg, dunhammerskud, mælkebøtter, brændenælder, bøgeblade og løgkarse, som det grønne i naturen.

Dunhammerskud skal man finde nede i vandet mellem de visne dunhammer fra sidste år. De grønne og hvide skud kan spises, som man ville spise asparges.

I første omgang har vi sat skilte op i Skjoldhøjkilen, Risskov og et krat langs Østboulevarden, fordi der på Vild Smag Festivalen den 23. og 24. april er guidede sanketure i områderne. Se hele festivalprogrammet.

Skjoldhøjkilen

I Skjoldhøjkilen er naturvejleder Jan Kjærgaard guide søndag den 24. klokken 10.00. Se mere

Lige nu er der lækre små dunhammerskud i søerne og masser af friske mælkebøtter og brændenælder. Til efteråret bliver Skjoldhøjkilens mange frugter modne, først hindbær, så mirabeller og hyld og til sidst masser af slåen.

Skoven med ramsløg

I Risskov er Danmarks Naturfredningsforeningens Studenterafdeling guide på en tur søndag klokken 13.00. Se mere her.

Når man siger Ris Skov siger man også ramsløg. Her har vi sat skilte op med en opfordring til at plukke ramsløg, men også til at være forsigtig. Man skal tjekke at det virkelig er ramsløg ved at lugte til bladene. De skal lugte kraftigt af løg, så man ikke forveksler med liljekonvaller.

Hvad gemmer kirkegårdsdiget?

Lørdag klokken 13 er der en guidet tur på Nordre Kirkegård, hvor der i parkdelen er mange spiselige urter. Læs mere her.

Vi har skiltet til et ”vildt” område langs stendiget mod Østboulevard, hvor der blandt andet er mange ramsløg, og hvor planen er også at plante frugtbuske.

Hvis du har et godt sankested, er du velkommen til at skrive til os, så vi kan sætte et skilt op.

Hold øje med de små skilte i naturen, hvor vi vil gøre opmærksomme på det du kan høste lige nu og her.