Slåen er efterårets sidste bær

#Naturens spisekammerSkrevet af Lisbeth Jensen, Projektmedarbejder Smag på Aarhus, Aarhus Kommune

Slåen er efterårets sidste bær

Slåen er den første busk til at blomstre om foråret, og den sidste man kan plukke bær af om efteråret.

De blåsorte runde bær mellem de stikkende torne på de næsten nøgne buske på efterårets kolde gåture kan godt bruges til noget. Det er dog en skuffelse at forsøge at spise dem direkte fra busken. Slåen er bitter og besk, og man får hele munden snerpet sammen. Bitterheden aftager dog efter et par gode nætter med frost.

Slåenkrat kan findes mange steder i Aarhus. Tit er de plantet lags stier og veje i de mere vilde parker og i skovkanter, men fuglene sår dem også, hvor de taber kernerne.

Slåen modner sidste i september, men kan plukkes helt til jul, hvis fuglene ikke har fundet dem. Slåen skal være dybt sorte og have en lidt støvet belægning for at være modne. På det tidspunkt er de også lidt bløde. Men nu starter konkurrencen med fuglene, der hurtigt kan rydde en busk helt for bær.

Slåen giver en flot dybrød snaps, slåen kan laves til nordens oliven og sammen med æbler blive til saft og marmelade. Inden man bruger dem i køkkenet, er det en god ide at give dem et døgns tid i dybfryseren.

Læs opskrifter med slåen på vores hjemmeside.

slåen taget af Aidin Esmaeli

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.