Små haver – stor glæde

#ByhaverSkrevet af Lisbeth Jensen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Specielt tilbud til specielle behov

30 små haver er på vej i Aarhus hos medborgere med få kræfter til selv at holde have. Selv om de fysiske kræfter eller det psykiske overskud ikke er der, så er glæden ved at dufte, plukke og smage lige stor.

Derfor tilbød vi plantekasser til de mange bofællesskaber, sociale aktivitetscentre og beskæftigelsesprojekter under Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Der var en overvældende interesse. Faktisk var der ønsker om tre gange så mange kasser, som vi havde til rådighed.

Sammen med personalet

30 steder har fået en lille plantekasse med jord i og et budget til at købe planter. De fleste steder er det blevet til krydderurter og nogle frugtbuske. Det er beboerne og personalet, der skal stå for at vande og passe kasserne og forhåbentlig få nogle dejlige timer sammen.

  • Vi laver mad sammen med beboerne, og nu kan vi dyrke og plukke krydderurter lige uden for køkkendøren, fortæller Jonas Skovvang Borg, som er medarbejder på bofællesskabet Søndervangen i Viby.

Vi glæder os meget til at samle erfaringerne fra de første 30 haver sammen så flere institutioner og bofællesskaber kan blive inspireret til at bruge haver som et samlingspunkt og en fælles oplevelse for både beboere og personale.

Vi opfordrer også til, at de gode erfaringer bliver delt i personalegruppen på tværs, så man lærer af hinanden, hvordan haver kan være et positivt element i dagligdagen.