Smag på … Egå Marina

#Naturens spisekammerSkrevet af Af Lone Folmer Nielsen, projektassistent og Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus

Efterårets frugter og bær ved Egå Marina

Sommer i september. Det er der stadig en flig af sandsynlighed for. Dog er de lys- og solelskende af os nødt til at erkende, at den sidste bid af august er taget, og at bøgebladene snart ændrer farveskær. Den niende måned er ganske rigtigt budbringer af efterår rent kalendermæssigt, men kommer utvivlsomt til at byde på dage, hvor septembers himmel er blå og skyerne lyser hvide. Det myldrer stadig med bær, og en overdådighed af frugter og svampe er i højsæson nu. Hyben, blommer og sprøde æbler er det værd at kaste snøren efter, og ved Egå Marina findes en særlig plet med den kategori af godter.

Små og store både duver blidt på deres pladser ved den livlige marina. Der er gang i promenaderne på landjorden, hvor salt havluft indåndes i stor stil, og havnelivet nydes, inden efteråret for alvor sætter alle sejl til. Nager sulten, er der hjælp at hente i form af restaurant og bistro. Lige bag de blankpolerede skibe, langs Egå Strandvej, kan det dog være endnu sjovere at befinde sig, hvis man alligevel ikke selv kan holde sig fra køkkentjansen. Stien bag marinaen er grøn og frodig med pærer og æbler i plukkeklar stand.

Æbleevakuering bringer efterårsglæde

Nu kan luften begynde at dufte som et sødligt miks af fugtig jord og moden frugt. Ved Egå Marina behøver man ikke lede længe efter synderne, for ved vejen står en flok fine frugttræer, klar til at dele ud til diverse sankekurve og børnehænder omkring oktober. Nogle af træerne blev evakueret fra Risskov Strandpark i 2016, fordi en letbanestation skulle gøre sit indtog. Her er pæretræer, men primært er det æbletræer, der har fået plads her. De sursøde frugter er oplagte som hovedpersoner i søde tærter til efterårets kølige aftener. Hist og her byder området også på modne blommer, der allerede i september kan plukkes og få nyt liv i en chutney, der smager himmelsk til lagrede oste. Kavalkaden af spiselige sager ved strandvejen tæller også de syrlige kvæder, der er parate til pluk allerede fra august. Bliv ikke fristet af den rå frugt, men prøv i stedet at brygge en kvædete eller lav kvædebrød, der tidligere blev brugt som juleslik i Danmark.

Fyld hatten: I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose.

Helt i hegnet ved marinaen

Et godt tip er også at luske lidt rundt ved hegnet ved siden af frugttræerne. Her er nemlig slåen, tjørn og C-vitaminbomben hyben. De fleste kender til de kødfulde hyben, der gennem sommer og efterår kan få plads i en smagfuld marmelade. Senere kan man gå på rov efter slåen, der med sine tornede grene kan være en smertefuld oplevelse. Lykkes det alligevel at få adgang til de blåduggede bær i november, har man fat i en fin ingrediens til gelé, saft, brændevin og ikke mindst Sloe Gin, en engelsk julespecialitet, der gerne må gøre sit indtog på de danske juleborde.

I krattet står tjørn, der måske ikke er den mest kendte spiselige sag, men næsten hele busken kan bruges i løbet af året. Fra foråret kan de helt nye blade bruges som grønt drys i maden, og når den storduftende tjørn står med et brus af hvide eller rosa blomster i juni, kan de delikate kronblade også plukkes og bruges i en salat. Men nu, hvor solen står noget lavere på himlen, er det bærrene, vi skal gå efter. Nyd de modne frugter til saft, vin eller marmelade.

Læs om regler og etik, når du sanker i naturen