Smag på … Nordhavnen

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og formidler, og Lone Folmer Nielsen, projektassistent, Naturhistorisk Museum Aarhus

Havets spiselige lækkerier

Der er gang i knopskydningen på Nordhavnen. Himmelstræbende lejlighedsbyggerier brager op af den grå beton og med årets første sommermåned for døren, så er der ikke længe til, at havnen koger over med promenerende aarhusianere. Men de bynære havnearealer er ikke kun kultur. Riis Skov er nabo til Nordhavnen og spejler nærmest sine bøgetoppe i Aarhusbugtens blå vand, mens bugten selv er levende af fisk, der nærmest venter på at blive fanget. Det kræver, at man har mod på at arbejde lidt for det – men hvem har ikke det en junimorgen med solopgang som kompagnon?

Drager man ud med fisketegn, stang og krog, behøver man som lystfisker i Aarhus ikke se bort fra byen. Nordhavnen, for enden af Helga Pedersens Gade, er et fint bud, når det gælder jagten på den sølvglitrende makrel, der her i juni boltrer sig i det – forhåbentlig – lidt lunere vand. Er man heldig og får et par stykker på krogen, er den fede fisk en himmerigs mundfuld, når den serveres friskrøget på en lun junidag, gerne iklædt selvplukket strandsennep og andre vilde urter.

Morgenmadsmakrel og slanke sild

Junis komme betyder næsten uendelige dage med lys og udsprungne træer og planter. Planter er der dog endnu ikke meget af på de bynære havnearealer, men står man op med hønsene og tager på sommermorgentur til havnen, er der nok at nyde. Den hyggelige Ø-Haven, havluften og -udsigten med kig til Mols og det grønne skovtæppe i Riis Skov gør det værd at komme tidligt ud af fjerene for at have det hele for sig selv. Makrellen er også mest aktiv ved daggry, og den trives fra juni til efterår på den jyske østkyst, hvor den på jagt efter rejer, småfisk og vandlopper ofte kommer tæt på land. Hvis ikke man har lyst til makrel, kan krogen kastes ud efter sild, som man i juni stadig kan være heldig at få halet i land. Lykkes det ikke nu, har man et nyt forsøg, når sildene vender tilbage fra september og bliver helt frem til jul. Også den grønbenede hornfisk er værd at kigge efter. Serveret med nye kartofler og den peberrodssmagende strandkarse udgør hornfisken et glimrende sommermåltid.

Se opskrifter med fisk og skaldyr

strandarve

Strandarve og løgkarse på krogen

Svigter fiskeriet totalt, men har man stadig mod på at udfolde sit jæger-samler-gen, behøver man bestemt ikke gå slukøret og tomhændet hjem. Riis Skov og havbadet Den Permanente ligger i havnens baghave, og en tur med blikket sænket kan være indbringende. Tag turen op langs cykelstien mod badeanstalten, hvor strandarve fra juni til august er på scenen. Dens agurkeagtige smag egner sig særligt godt som garniture på en rejemad eller som drys på de fisk, der forhåbentlig er kommet ud af en tur på havnen. I juni er det også stadig muligt at sanke løgkarse, der med sin komplekse smag af løg, karse, hvidløg og sennep er velsmagende at have i køkkenet.

Fyld hatten: I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose.