Smag på… Nordre Kirkegård!

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og formidler, og Lone Folmer Nielsen, projektassistent, Naturhistorisk Museum Aarhus

En spiselig kirkegård

Kom, maj, du søde, milde! Drømmen om lyse dage med lun vind og dugfriske bøgeblade er klar til at blive indfriet, og i årets femte måned gror og blomstrer det overalt. Dyrebørn begynder at dukke op til overfladen, og frosten har forhåbentlig sluppet sit tag og gjort det endnu sjovere at gå på jagt efter den spiselige natur. For det bugner af lækre skud og spirer. Og selvom maj af mange sandsynligvis forbindes med nyt liv og lys, er det værd at vende næsen mod et måske mindre oplagt område at drage på sanketur: kirkegården.

Fra Trøjborg til Østboulevarden strækker Nordre Kirkegård sig som en fredfyldt, grøn plet med sine fine stisystemer og en ro, som kun en kirkegård kan have. Aarhus-kirkegården er ikke kun et sidste hvilested, men en park, der myldrer med insekter og fugle som gærdesmutter og skovskader, mens harer, egern og pindsvin ikke er et særsyn. Her er et rekreativt område, der byder på masser af natur helt tæt på byen. I juni er der noget til øjnene, når kirkegårdens kejsertræer forvandler deres kroner til et brus af lyslilla blomster. Senere i oktober kan der komme ægte kastanjer i sankekurven fra træet, som findes ud mod Kirkegårdsvej.

En spiselig park

Fra det tidlige forår i marts og april begynder Nordre Kirkegård at udvikle sig til et pænt spisekammer med frisk- og let bittert smagende bellis, aromatisk martsviol, spæde, delikate brændenældeskud og hvidløgsduftende- og smagende ramsløg, som titter op af jorden. Husk at ramsløgenes hvide, stjerneformede blomster også kan både spises og pynte på maden. Sidst i april og gennem sommeren kan man også kigge efter løgkarse. Navnet beskriver smagen fint, for tager man en bid af planten, bliver smagsløgene ramt af en kombineret hvidløgs- og karsearoma. Løgkarse kan tages med i køkkenet som en alsidig ingrediens, hvor de unge blade kan bruges i salater, ældre blade til stuvninger og toppe og skud kan laves til pesto.

Mere liv på kirkegården

Selvom vi lige nu glæder os over maj, behøver efterår på kirkegården ikke være en trist affære, hvis man kommer for at samle lækre sager til køkkenet. Fra september kan man besøge paradisæbletræerne, der findes på siden ned mod Sandgravvej. De små æbler kan trylles om til snaps eller æblegelé til ostebordet, og her kan kirkegårdens kvæder ligeledes gøre sig nyttige. Samtidig begynder de alsidige brombær også at komme. Måske kan de ende i en salat sammen med ristet og letsaltet bog. Kirkegården rummer et væld af muligheder, og en flok engagerede Aarhus-borgere er endda i gang med at give en del af området endnu en dimension. Projektet ”Liv på kirkegården” (et samarbejde mellem Aarhus Kommunes kirkegårde og foreningen ”Mere liv på kirkegården”) har som mål at skabe flere spiselige, sanselige rum med fællesskab i fokus. Blandt andet planter foreningen frugttræer, bærbuske og urtebede til gavn og glæde for alle.

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.