Smag på … Risskov!

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og formidler, og Lone Folmer Nielsen, projektassistent, Naturhistorisk Museum Aarhus

Som cyklist kan man næsten blive bedøvet, når man i øjeblikket passerer Risskov. Den stærke lugt af ramsløg skal nok finde vej til selv de mest standhaftige næsebor.
Urten er et særkende for Aarhus-skoven i løbet af foråret, men uanset hvornår man er på sanketur, så er det værd at holde øje med områdets mange andre godbidder.

Det er som om, det pludselig er blevet lidt sjovere at stå op om morgenen. Lærken er landet, fuglene synger og overalt hvor man vender blikket, ser man jorden bugne med blomstrende krokus, erantis og vorterod. Det er endelig – endelig! – blevet forår. Og med forårets ankomst, så er mulighederne for at finde spiselig natur steget betragteligt.

I Risskov er det uundgåeligt ikke at støde på ramsløgene, der flere steder dækker stort set hele skovbunden. Bladene fra ’nordens hvidløg’, som de også kaldes, er god i både pesto og varme retter, og der nok til alle i skoven.

Skilt - ramsløg i Risskov

Bynært skattekammer

Den bynære skov byder dog på meget andet end ramsløg.
Lige siden 1800-tallet har Risskov haft favoritstatus som skovtursmål for byens beboere, og den har stadig sine kvaliteter med bl.a. den fremragende udsigt over Aarhus Bugt, ligesom stisystemet gennem skoven giver adgang til det velbesøgte havbad, Den Permanente, der ligger for foden af skoven.
Netop ved stranden kan man være heldig at støde ind i den sarte strandkål allerede i midten af april, hvor de unge stængler kan tilberedes ligesom asparges.
Her kan man også fange skrubber eller finde blåmuslinger til fiskebordet og tilbage i forårsskoven er der i den sydlige ende frisk løgkarse ved træningsredskaberne eller spæde, let syrlige bøgeblade til salaten.

bøgeblade

Svampe, badenymfer og bær

Når folkevandringen til strandene med Risskovpostnummer begynder, kan man passende gå med og lede efter forråd.
Måske kan man endda se en stime glinsende makreller boltre sig helt tæt på i havbadet. Her er strandsennep til den røgede fisk, skovmærke, hindbær og hyld i skoven ved stien ud mod Dronning Margrethes Vej.
Når sensommeren og efteråret rammer, så kan en tur i Risskov byde på både østershatte og kantareller – men her kræver det, at man er hurtigt ude, for de forsvinder hurtigt, som dug for en varm sensommersol! Større succes er der, hvis man vælger at gå efter fx bog, brombær og mirabeller, mens der på lune dage langt ind i vinteren kan findes judasøre i hyldekrattene.

Judasøre

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.