Smag på … Skæring Strand

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus

Massevis af spiselige sager omkring Skæring Strand og Mindelunden

Der er en grund til, at Aarhus ligger, hvor den gør; tæt på skov, nær åer og søer, omgivet af fed og næringsrig jord – og ikke mindst lige ud til havet! Alle disse områder var nødvendige for at vores forfædre kunne overleve i en tid uden moderne landbrug, uden regelmæssig import af frisk frugt og grønt fra udlandet og uden frysere eller køleskabe til at holde maden frisk og spiselig i længere tid af gangen. Særligt adgangen til havet betød, at der var rigelig adgang til friskfangede fisk og skaldyr, der kunne supplere en ellers mager kost i løbet af vinteren.

Året rundt byder strandene ved Skæring på gode muligheder for at hente friske råvarer med hjem til køkkenet. Tidligt på året, mens vinteren stadig har sit tag på Danmark, er det muslinger og snegle, der står på menuen. Her gør det lave vand det nemt at gå på jagt efter hjertemuslinger, der gemmer sig nede i sandbunden, mens blåmuslingerne gerne sidder frit fremme, fasthæftet på større sten. Her kan man også finde de små strandsnegle, der måske ikke er specielt kendt i det moderne danske køkken, men som gladeligt spises i Frankrig som del af retten ’Fruit de mer’ eller ’Alt godt fra havet’.

Spiselige urter
I løbet af foråret kommer de første spæde urter frem. Strandmælde, sankthansurt, kveller og andre strandurter spirer frem fra den sandede jord og byder på spændende tilføjelser til ellers velkendte salater og gryderetter. Længere væk fra stranden finder man brændenælder og skvalderkål, som områdets sommerhusejere sikkert vil sætte stor pris på, at man fjerner inden de breder sig ind i haverne, hvor de bekæmpes med hakkejern og rive.

Havets lækkerier
Om sommeren kan man med rejehov fange rejer på det lave vand eller bevæbnet med snor og tøjklemme gå på krabbejagt mellem stenene på høfden ved Kalø Lystbådehavn. I havet finder man også tang i alle mulige farver og former, hvor særligt søsalat og blæretang kan anbefales.

Hyben, havtorv og andre frugter og bær
I buskene langs stranden kan der samles hyben og havtorn, og går turen en sensommerdag eller først på efteråret gennem Mindelunden kan man finde både æbler, mirabeller, hindbær og hasselnødder.
Der er nok at komme efter, hvis blot man ved, hvor og hvornår man skal lede.

Mere inspiration:
Find arrangementer med spiselig natur, som passer dig
Find opskrifter, hvor det du finder, indgår på ingredienslisten

Havtorn