Smag på … Vennelystparken!

#Naturens spisekammerSkrevet af Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus

Årets tredje måned kan være en kold og gold fornøjelse med lumsk vejr, der stadig kan vride sne ud af ærmet. Men det er nu, kalenderen råber forår, og jorden afslører grønne, groende spirer overalt. Mange af dem kan den glade køkkengænger hjembringe og trylle om til velsmagende retter med et hint af forår. Vennelystparken er et godt, bynært bud, hvis man selv vil ud og samle lidt ingredienser til middagsbordet.

Af Lone Folmer Nielsen, projektassistent og Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus.

Det bugter sig i bakkedal i Aarhus’ ældste park, Vennelystparken, som er omkranset af Nørrebrogade og Vennelyst Boulevard. Selvom den stærkt trafikerede vej udgør en larmende nabo, formår parken at bevare sin status som åndehul for Aarhusbeboerne. Her er stemningen næsten idyllisk med den hvide bro og de to små søer, som befinder sig i bunden af den grønne, kuperede park. Om sommeren byder området på utallige blomstrende stauder, træer og buske. Men allerede nu kan den sultne sanker gå på jagt efter bl.a. aromatisk martsviol og spæde skvalderkål.

Når vinteren er væk i Vennelyst

I slugten gennem Vennelystparken i marts måned kan man være heldig at finde de første spæde skud af skvalderkål. Ukrudt i mange haveejeres øjne, men planten er både en sund tilføjelse i salater og har smag a la spinat. Har man mod på det, er det også værd at kigge efter nye brændenælder, som tilføjer en lækker, krydret smag til diverse retter. Også mælkebøtter og ramsløg melder deres ankomst i løbet af marts. Nyd de spæde blade, der for mælkebøttens vedkommen kan erstatte rucola i salaten, mens ramsløgene kan laves til pesto eller anvendes i gryderetter. Vennelystparken har også planter til den søde tand; De sødtduftende og -smagende martsvioler kan afhjælpe dessertsulten, når de puttes i en kage eller agerer spiseligt pynt i kandiseret tilstand, mens vandmynte gør sig glimrende i te eller en forfriskende mojito.

Sommeren slår til

På en lun, solrig sommerdag fungerer Vennelystparken som en oase med sine grønne skråninger og kølige skyggefulde pletter. Brændenælderne står i fuldt flor og er klar til at blive kogt til suppe, mælkebøtternes let parfumerede blomster kan høstes til salater, og omkring juni-juli kan sankekurven også fyldes med hyldeblomster – hovedingrediensen i en klassisk tørstslukker: hyldeblomstsaft. Vi vil helst ikke tænke på det nu, men når vi igen rammer kulden og de flere lag tøj bliver en realitet, er parken stadig leveringsdygtig i spiselig natur. Her er der hyldebær til en varmende suppe eller svampen judasøre, som kan ryge i wokretten.
Vennelystparken har næsten altid gode varer på naturhylderne.

Hyldeblomst

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle det, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose. Husk aldrig at drive rovdrift på naturen.

Læs mere om regler og etik, når du sanker i naturen

Find massevis af opskrifter med naturens egne råvarer og find arrangementer med spiselig natur.