AarhusSnapsen

#Naturens spisekammerSkrevet af Stine Kamstrup Knudsen

AarhusSnapsen - en smag af Aarhus

AarhusSnapsen er lavet af råvarer, du kan finde i Aarhus. Med hav, skov og park har vi lavet en snaps, der smager af vores dejlige by. I Aarhus har vi store skove, lange kyster og vilde buskadser. Vi har samlet tang, bøg, aronia og røllike til en snaps med sødme, syre og undertoner af det salte hav.

AarhusSnapsen er blevet til i et samarbejde mellem ARoS, Den Gamle By, Frederiksgade 42 og Aarhus Kommune i regi af projektet Smag på Aarhus. Snapsogurter har produceret snapsen. Den færdige snaps kan nydes i ARoS Food Hall og på spisestedet Frederiksgade 42, og du kan købe en flaske snaps med hjem fra Den Gamle Bys museumsbutik, ARoS Shoppen og Frederiksgade 42.

AarhusSnapsen er baseret på en økologisk alkohol fremstillet af hvede. Har du lyst til at prøve at lave din egen AarhusSnaps, er det tætteste man kommer en klar og absolut smagsneutral vodka.

AarhusSnapsen

Lav din egen AarhusSnaps

Alle smagsgivere til snapsen kan findes i den aarhusianske natur, og du kan derfor lave din egen variant af AarhusSnapsen. I en hjemmelavet snaps med urter fra naturen vil smagen varierer fra snaps til snaps, og den færdigblandede snaps’ smag vil afhænge af de enkelte essensers smag og styrke. Prøv dig derfor lidt frem.

AarhusSnapsen blandes af 4 forskellige snapseessenser:
5 dele aronia
1 del røllike
1 del bøg
1 del tang

De fire snapseessenser blandes og fortyndes til passende styrke. Hvor meget snapseessensen skal fortyndes kommer an på den valgte alkohol. Vi anbefaler, at du bruger en smagsneutral vodka, både til essenserne og til fortynding af essenserne. Der er allerede tilsat smagsstoffer i færdigkøbte snapse, der let overdøver den fine smag i snapseurterne. Også i en klar snaps kan der være tilsat akaciehonning, som kan smages i snapsen.

Hjemmelavet snaps i kurv

Snapseessens med aronia

De sorte aroniabær plukkes sidst i september og skal blot skylles, inden de bruges. Vær opmærksom på, hvornår bærrene er ved at modne, så du får din høst i hus, inden fuglene går om bord i dem. De elsker nemlig også aroniabær. Aroniabær er den stærkeste antioxidant, man kender, i naturlig form. Bærrene har en skarpt bitter-syrlig smag, og den kraftige røde saft giver brændevinen en stærk rød farve.

Det er en god ide at overhælde aroniabærrene med alkohol straks efter plukning. Bærrene skal være helt dækkede af alkohol. Efter ca. 5 uger filtreres snapsen, der nu har fået en flot rød farve. Essensen skal fortyndes, men kan også indgå som en del af en blandet kryddersnaps med eksempelvis gråbynke, malurt eller agern.

Aroniabuske vokser sædvanligvis i Nordamerika og Sibirien, men er også blevet populære herhjemme. I Aar-hus Kommune er aroniabuske blevet plantet flere steder som prydbuske, blandt andet i parker. Buskene bliver 1½-2 meter høje og blomstrer med smukke, hvide blomsterklaser.

Aronia

Snapseessens med røllike

Røllike vokser mange steder i den danske natur, blandt andet på enge, overdrev, brakmarker, strandenge og ved grøftekanter. Røllike blomstrer i hele sommerperioden, og man kan endda finde nyudsprungne blomster sent på efteråret.

Det er kun røllikeblomsterne, der anvendes til brændevin. Klip blomsterne af stænglerne, da stænglerne kan give en let bismag. Hæld en smagsneutral alkohol over og sørg for, at alle blomster er helt dækkede. Efter ca. en uge filtreres essensen igennem en tragt med et kaffefilter. Lad essensen hvile en uges tid og fortynd med den samme type alkohol, som du brugte til essensen. Smag til undervejs, så du finder netop den styrke, du kan lide.

Rølliken har været brugt som lægeurt igennem 2000 år. Den fik tilnavnet ”Soldaterurt”, fordi den var god til at stoppe blødninger. Achilleus havde den med ved Troja, hvor den var standardudstyr for soldater i felten. Planten er dog meget ældre og kendes fra Kina tilbage til år 2357 før Kristus.

Snapseessens med bøg

Bøgebladene plukkes om foråret, lige når de er sprunget ud. Man kan allerede ved at smage på de spæde blade fornemme den lidt bitre, men meget aromatiske smag.

Når bøgeblade skal bruges til kryddersnaps, er det vigtigt, at de kommes i et lufttæt glas. En stor kopfuld blade rækker langt. Bladene skal være helt dækket af alkohol, da de ellers let blive brune og meget kedelige. Efter ca. 6 dage kan essensen filtreres gennem et kaffefilter og drikkes efter en let fortynding. Hvor meget den skal fortyndes, må man selv vurdere efter prøvesmagning. Lader man flasken stå et par uger, ændrer smagen sig lidt og bliver mere rund.

bøgeblade

Snapseessens med tang

Det er efterhånden blevet meget populært at anvende tang i forbindelse med madlavning, så hvorfor ikke som smagsgiver i kryddersnaps.

Den tang, vi har anvendt i AarhusSnapsen, er plukket i Aarhus Bugten, hvor der findes flere forskellige arter. Vi har brugt blæretang høstet sidst på året på ca. 1-2 meters dybde. Tangen er blevet skyllet og tørret i få da-ge.

Tangen overhældes med alkohol og skal kun trække i ca. en uge. Essensen fortyndes kraftigt, inden den drikkes. Hvis du fornemmer en duft eller smag af fisk eller fugtigt løv, skal du ikke bruge snapsen.

Tang