Spis dit juletræ

Skrevet af Lars Brøndum, biolog v. Naturhistorisk Museum Aarhus

Først skal træet vises…

… og siden kan det faktisk spises, som den kendte julesang foreskriver det. Sangen henviser til de nødder, kager og slik, som træet i gamle dage var pyntet med, men man kan også bruge grantræets nåle til at lave eksempelvis te og sirup af eller som krydderi i køkkenet.

Det er selvfølgelig ikke alle grantræer, man bør sætte tænderne i. Rigtig mange juletræer er sprøjtet med insektgift for at holde skadedyr væk, så inden man begynder at pille nåle at sit træ, for at smide dem i maden, så er det en god ide at sikre sig, at træet er økologisk. Er træet økologisk, er der ingen problemer i at bruge træet til mere end pynt i stuen juleaften.

juletræ med pynt

Brug også friske skud til foråret

Ligesom nye kartofler om sommeren bare er bedre end gamle kartofler sidst på vinteren, så er friske granskud om foråret også bedre end ældre nåle senere på året. Det betyder dog ikke, at man ikke kan bruge juletræets nåle, men det kan klart anbefales, at man også i løbet af året giver sig i kast med at bruge gran i køkkenet, og ikke blot bruger det som en jule-gimmick.

Gran i bearnaise og sirup

I sin rå form smager grannåle syrligt og måske lidt harpiksagtigt, men ved opvarmning ændrer de smag og bliver mere sødlige og frugtagtige. Nåle og skud kan bruges på samme måde som rosmarin i forbindelse med kødretter eller stuvninger, ligesom flere restauranter har gjort forsøg med at bruge nålene i saucer, som eksempelvis erstatning for estragon i bearnaise saucen. Gran kan dog med fordel også bruges til mere søde eller dessertagtige ting som gransirup.

Sunde sager

Grannåle er sunde og har et højt indhold af især A- og C-vitamin. Netop det høje indhold af C-vitamin har gjort, at grannåle har været brugt til behandling af skørbug. Derudover er brugen af gran- og fyreekstrakter meget brugt i Tyskland som behandling mod forkølelse, influenza og gigt. Også herhjemme har te brygget på knopper af gran været anvendt som folkemedicin i forbindelse med hoste, mens bad med fyrrenåleafkog skulle lindre forskellige gigtlidelser.

Opskrift på julesalt med gran

100 g. salt
100 g. (tørret) gran, gerne fra dit eget træ, hvis det er økologisk!

Du kan bruge de gængse juletræer, som normannsgran og rødgran. Brug kun de økologiske træer til at spise af. Når juleaften nærmer sig, kan du måske snuppe lidt nåle fra dit juletræ.

Gran og salt tørres sammen i ovnen ved ca. 75 grader i ca. ½ time.
Bland det godt sammen og granulér det, fx i en morter eller i en ren kaffekværn.

Din helt egen julesalt kan bruges til julens andesteg og flæskesteg – og er ekstra god og julet sammen med appelsiner og mandler til de lune retter.

Denne salt skal doseres i små mængder, da det kun skal give et strejf af gransmag.