Strandsnegle

#Naturens spisekammerSkrevet af Lone Morratz, Aarhus Universitet og Lars Brøndum, biolog og projektleder v. Naturhistorisk Museum, Aarhus // foto: Jens T. Andersen

En strandsnegl ved kysten kan vække madlysten

Efteråret og vinteren giver god mulighed for at tage til stranden og få vind i håret. Når man så alligevel er ved stranden, kan man jo tage et kig på stenene i vandkanten, hvor der ofte vil sidde masser af strandsnegle. Snegle er ikke den mest udbredte spise i Danmark, men her kunne vi godt lære lidt af franskmændene. Snegle er ikke kun en delikat spise, men også sunde og næringsrige.

Kigger man efter på strandens høfder, vil man opdage, at der ofte sidder nogle små snegle mellem stenene. Det er strandsneglen, som der findes fire forskellige arter af ved de danske kyster. Den almindelige strand-snegl er den største og dermed den, der i madsammenhæng er mest interessant. Den kan, ligesom den un-gefødende strandsnegl, kendes på de mørke, grå og brunlige farver, men almindelig strandsnegl er den ene-ste, der kan nå en størrelse på op til 3,5 cm.

Strandsnegl - foto Jens T Andersen

Find snegle ved lavvande

Den almindelige strandsnegl findes i den såkaldte tidevandszone, hvor den lever af at skrabe alger af sten og større tangplanter. Ved højvande opholder sneglen sig under vand, mens den ved lavvande efterlades over vandoverfladen. Når vandet falder, og sneglene tørlægges, trækker sneglen sig ind i huset og lukker et kalklåg tæt efter sig. Derfor er det lettest at samle snegle ved lavvande, hvor man kan finde dem siddende på sten og høfder i vandkanten.

Snegle i stenalderens madlavning

Almindelig strandsnegl er den mest anvendte af strandsneglene som spisesnegl. Den findes i stort antal i stenalderens køkkenmøddinger. Det beviser, at vi her i landet tidligere har spist mange strandsnegle. Tilbage i stenalderen kunne man nemlig ikke tillade sig at være kræsen. Her gjaldt det om at udnytte de ressourcer, der var til rådighed, og da strandsnegle kan findes i store mængder og samtidig er rige på protein og sunde fedtstyre, var det oplagt for vores forfædre at kaste sig over denne delikatesse.

Mad med strandsnegle

Sneglene er nemme at tilberede, da de blot skal koges og have fjernet skallåget, så den spiralformede snegl kan udtages med en nål eller tandstik. Sneglene kan indgå i mange forskellige retter. Prøv eksempelvis at ko-ge sneglene i hvidvin tilsat timian eller i deres egen lage med lidt porre og persille. Strandsnegle indgår også i franskmændenes ”Fruit de mer” eller ”alt godt fra havet”, som vi i Danmark vil kalde retten.