Udeliv skaber glæde og fællesskab

#ByhaverSkrevet af Lisbeth Jensen, Smag på Aarhus, Teknik og Miljø

Indvielse af plantekasser og terrasse med æblelund

Cafeen på Fortegården spillede med på det grønne tema til den officielle indvielse af haverne på Fortegården. Der blev serveret rødbedekage og shots af gulerod, broccoli eller hindbær.

Fortegården er en selvejende boligforening med integreret plejehjemsafdeling. Ledelse og brugerrådet tror meget på udeliv og glæden ved haver som sundhedsfremmende, men de store tomme græsplæner mellem husene har ikke rigtig lokket folk ud.

Det har i denne sommer ændret sig.

To kommunale projekter har hjulpet aktiviteter og haveglæde på vej. Projektet Plant Liv med økonomisk støtte fra Smag på Aarhus har betalt for at terrassen ved plejecentret er hyggelig og grøn og omkranset af æbletræer. Projektet Smag på Aarhus har betalt for 14 plantekasser med jord samt frugtbuske.

Plantekasserne bliver dyrket af en gruppe beboere, som i den tørre og varme sommer har kæmpet med at holde planterne vandet og i live. Det meste er lykkedes og der er blevet udvekslet og samlet mange erfaringer til næste års sæson. Snakken omkring kasserne går lystigt, og alle lærer af hinanden. En sjov observation er, at kvinder planter flere blomster og krydderurter, mænd dyrker grøntsager.

Men det er ikke kun de 14 plantekasseejere, der kommer ud i det fri. Nu er der noget at se på og snakke om, når man går tur.