Æblemost

#Frugter og bærSkrevet af Mai Lange

Man kan presse saft af de fleste æblesorter, også de sure, og de må gerne blandes.

Æbler, gerne nedfalds, vaskes, og de stødte pletter skæres fra, der må ikke være råd. De skal ikke skrælles og kernehuset må gerne komme med.

Derefter skal æblerne findeles. Det kan gøres på et rivejern, en foodprocessor eller en æblekværn, alt efter hvor stor mængde, man har.

Den revne æblemasse skal nu presses, så saften løber af. Det gøres mest effektivt med et tryk fra en donkraft, der presser massen mere og mere sammen. I modsætning til juicemaskiner, som slynger saften af den findelte frugt. I nogle juicemaskiner skummer æblesaft meget og taber den friske æblesmag.

Saften løber ud i bunden af pressen og kan tappes i rene flasker eller dunke.

Saften holder få dage i køleskab. Hvis den fryses, beholder den sin friske æblesmag. Saften kan også henkoges (varmes op), og bliver så til rigtig æblemost og kan holde længe.

Læs mere om mosteudstyr på vores hjemmeside under inspiration og nyheder.