Belgiske moules frites med power

#Fisk og skaldyrSkrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann

Ingredienser til 4 personer:
1½ kg blåmuslinger
500 g kejserhatte
1 bundt bredbladet persille
2 skalotteløg
50 g smør
75 g panchetta i tern (eller bacon)
1 dl gin
Salt og peber

Foto: David Bering, Montgomery

Fremgangsmåde:
Rens muslingerne som beskrevet nedenfor.
Skær kejserhattene i skiver, eller hak dem groft. Skyl og hak persillen. Pil og hak løgene. Smelt smørret i en stor gryde, og steg svampene lysebrune. Tilsæt panchetta, og steg videre, til den er brunet. Skru ned, og tilsæt løg og persille.
Kom de rensede muslinger ved, og ryst gryden. Hæld gin ved, og smag til med salt og peber.
Damp under låg i 5 minutter, til alle muslinger har åbnet sig.

Opskriften er fra kogebogen VORES HAV skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann og udgivet på forlaget Turbine.

Sådan klargøre du muslinger:
Kom alle muslingerne op i en balje eller i vasken fyldt med koldt vand. Hæld vandet fra (de skal ikke druknes i ferskvand), og skrub dem med en hård børste, eller skrab dem med en lille urtekniv, afhængigt af hvor snavsede de er.
Kassér muslinger, hvis skal er gået i stykker. Tjek, at alle muslingerne er helt lukkede og ikke kan presses fra hinanden. Hvis de ikke er helt lukkede, skal de lukke sig, når du banker dem mod vaskens kant. Gør de ikke det, skal de kasseres.
Når de er blevet dampet eller kogt, skal de til gengæld have åbnet sig. De rigtig store kan godt have så mange muskler, at de har svært ved at åbne helt op, men hvis de slet ikke er åbnede, skal du også kassere dem. Lidt afhængigt af håndtering kan du godt risikere, at 25-35 % af muslingerne skal kasseres.

Læs mere om blåmuslinger her.